Axel Ebbes konsthall växer – ett nytt rum för konst, kultur och möten

Publicerad:

I morgon sätts spaden i marken för om- och tillbyggnaden av Axel Ebbes konsthall i Stadsparken. Satsningen är ett av de många spännande stadsutvecklingsprojekt som får Trelleborg att växa. 2024 öppnas den nya konsthallen för publiken.

Den nya tillbyggnaden till Axel Ebbes konsthall i Trelleborg kommer att samspela med den nuvarande delen och samtidigt öppna upp platsen mot Stadsparken. Invigning beräknas kunna ske under 2024.

Fotograf: Liljewalls arkitekter

När Axel Ebbes konsthall åter kan välkomna besökare är det en konsthall som fått nya ytor för olika typer av utställningar, samtida såväl som äldre konst och naturligtvis för Axel Ebbes skulpturer och bildkonst. Konsthallen kommer också att kunna erbjuda plats för till exempel pedagogisk verksamhet och kaféverksamhet.

Kan vinna trelleborgarnas hjärtan

– Det känns väldigt positivt att Trelleborg får en uppdaterad och utbyggd konsthall nu när så mycket i kommunen expanderar och växer, säger museichefen Ola Lundin. Axel Ebbes konsthall har varit ett omtyckt inslag i stadsbilden, och jag hoppas att den om- och tillbyggda konsthallen kommer vinna ännu fler trelleborgares hjärtan. Här kommer vi kunna ge helt nya perspektiv på den fascinerande konstnär som Axel Ebbe var.

Ambitionen är att utbyggnaden ska möjliggöra en ännu tydligare exponering av Axel Ebbes konst. Samtidigt har konsthallen potential att bli ett lyft för kulturen i Trelleborg och i hela regionen.

Konserter, uthyrningar och evenemang

För trelleborgarna kan Axel Ebbes konsthall bli en vacker och spännande mötesplats som en del av det kulturstråk som löper genom Stadsparken.

– I konsthallen kommer det finnas en ny stor hall för tillfälliga utställningar där vi kan visa såväl samtida som äldre konst, säger Ola Lundin. Dock är det väldigt viktigt för mig att konsthallen kan användas av trelleborgarna på en mängd olika sätt. Vi ska förbättra förutsättningarna för konserter, uthyrningar och evenemang. Inte minst är det spännande att se hur den nya ateljén kommer användas.

– Min förhoppning är att föreningar, företag och privatpersoner kommer vilja utnyttja Axel Ebbes konsthall och göra huset till en naturlig del av tillvaron i staden

Beräknad byggstart i höst

Tillbyggnadens fysiska gestaltning har tagits fram av Liljewalls arkitekter och ska samspela med den nuvarande konsthallen och på så sätt skapa en ny identitet på platsen. Byggnaden utformas för att så långt som möjligt utnyttja den befintliga tomten och vara synlig både från parksidan och gatsidan.

Kommunens upphandlade projektledare Jarl Hoffman på Mastiff Projekt planerar för byggstart under hösten.

– Upphandling av entreprenaden pågår just nu och byggstart kan ske under senhösten i år, säger Jarl Hoffman. Som tidplanen ser ut i nuläget beräknar vi att invigningen ska kunna ske efter sommaren 2024.

Axel Ebbes konsthall

Axel Ebbes konsthall ingår i Trelleborgs museer. Axel Ebbe skänkte sitt livsverk, skulpturer och bildkonst, till Trelleborgs stad 1933. En konsthall, bekostad av Trelleborgs stads sparbank byggdes år 1935. Med den nya tillbyggnaden omvandlas konsthallens baksida till en framsida och en aktiv mötesplats som blir en naturlig del av Stadsparken. Om- och tillbyggnaden beräknas vara färdig 2024.