Avsiktsförklaring om Sjöstaden klubbades i terminens sista fullmäktige

Publicerad:

På onsdagen fattades sista besluten innan sommaruppehållet i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Ett av ärendena togs upp i båda forumen.

Trelleborgs kommun styrs av politiker som väljs direkt av medborgarna.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Den avsiktsförklaring som kommunen skrivit under tillsammans med fastighetsbolagen Balder och Skanska, i syfte att utveckla hamnområdet till Sjöstaden, behandlades först av kommunstyrelsen och under onsdagskvällen av kommunfullmäktige. Efter kvällens längsta debatt i fullmäktige blev beslutet att godkänna avsiktsförklaringen. Förutom redan befintlig att-sats var fullmäktige också överens om ett tillägg av ytterligare tre att-satser i beslutsunderlaget:

  • Att Kommunstyrelsen med start vid KS i september 2021 regelbundet ska informeras om projektets framskridande och att denna information ska ges direkt av kommunens utsedda representant(er)i bolaget.
  • Att Genomförandeavtalet och dess bilagor ska lyftas till Kommunfullmäktige för godkännande.
  • Att Kommunens representation och insyn i det samägda bolaget ska diskuteras i bred politisk samsyn.

Andra beslut i kommunstyrelsen

Politikerna i kommunstyrelsen tog också upp frågan om en kommunövergripande policy för kamerabevakning. Tanken är att samla det övergripande ansvaret centralt inom kommunen och att alla övervakningskameror som används på sikt ansluts till samma system. Slutligt beslut i frågan fattas av kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsen sa också ja till bildningsnämndens begäran om att få utreda möjligheterna kring att bygga upp en psykiatrisk kompetens inom bildningsförvaltningen. Detta för att främja elevers psykiska hälsa. Även här ska ärendet vidare till kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsen beslutade också att kommunens finanspolicy ska kompletteras med riktlinjer för borgensåtaganden till föreningar och bolag utanför kommunens regi.

Beslut i fullmäktige

Ett par timmar efter kommunstyrelsens sammanträde var det dags för de 51 ledamöterna i kommunfullmäktige, som är kommunens högst beslutande organ, att samlas för ett digitalt möte.

Utöver att godkänna avsiktsförklaringen för utveckling av Sjöstaden fattades även beslut som rör utveckling i Skegrie. Här blev beslutet att godkänna att kommunen säljer fastigheten Skegrie 41:131 till företaget GBJ Construction AB för drygt 4,7 miljoner kronor.

Enligt markansvisningsavtalet och tidigare godkänt bygglov ska företaget bygga flerbostadshus med totalt 40 lägenheter samt två verksamhetslokaler på fastigheten i östra delarna av Skegrie.

Kommande sammanträden

Kommunstyrelsen sammanträder nästa gång 8 september.

Återsamling för kommunfullmäktige med ett första sammanträde efter sommaren sker 27 september.

Mer information

Ta del av hela ärendelistan för kommunstyrelsens sammanträde

Ta del av hela ärendelistan för kommunfullmäktiges sammanträde

Se webbsändningen från kommunfullmäktige

Kategorier