Äventyrsbadet är fortsatt stängt

Publicerad:

I samband med ett underhållsarbete i våras upptäcktes stora skador på ytskiktet i äventyrsbadet på Trelleborgs badhus. En utredning visar att det krävs omfattande renovering. Därför är förslaget nu att bassängen inte ska renoveras för att återöppnas.

Det var i maj, när äventyrsbadets vattenfilter byttes ut, som skadorna upptäcktes. Man kunde då konstatera att ytskiktet var skadat, vilket orsakade läckor på flera ställen.

Återöppning av äventyrsbadet försenas (tidigare artikel)

Den planerade återöppningen sköts fram och en utredning inleddes. Genom utredningen har man dels undersökt hur stora skadorna är, dels fått en bedömning av vad en reparation skulle kosta.
Utredningen visar att det skulle krävas omfattande och kostsam renovering för att laga den skadade bassängen.

Nytt badhus planeras i idrottsstaden

Kommunens plan på sikt är att ersätta det nuvarande badhuset med ett nytt badhus med plats för både träning, tävling och lek. Därför föreslår tekniska serviceförvaltningen nu att kommunen inte investerar pengar i en renovering av äventyrsbadet. Istället ska prioriterad användning av badhuset vara simundervisning, motionssimning och föreningsverksamhet. Äventyrsbadet föreslås fortsätta vara stängt.

– Det är tråkigt och jag förstår att många trelleborgare blir besvikna. Men med tanke på det rådande ekonomiska läget och målsättningen att skapa ett nytt badhus är förvaltningens bedömning att det inte är försvarbart att investera stora summor i det gamla badhuset, säger Stefan Andersson, biträdande förvaltningschef för teknisk serviceförvaltningen.

Frågan tas upp i tekniska servicenämnden innan slutligt beslut om äventyrsbadet ska fattas av kommunstyrelsen.

Det nya badhuset är tänkt att byggas i anslutning till Söderslättshallen, som en del av den så kallade idrottsstaden – ett centrum för flera olika idrotter. Badhuset planeras för att ha bassänger för lek, simundervisning, motionssim och föreningsverksamhet.

Information om idrottsstaden (Trelleborg växer)

Påverkar inte övriga bassänger

Förslaget att stänga äventyrsbadet påverkar inte övriga delar av badhuset, och inte heller föreningsverksamheten eller simundervisningen. Bubbelpoolen och ångbastun kommer att vara öppna som vanligt, liksom relaxavdelningen. Man ser också över möjligheten att erbjuda mer lekmöjlighet i gamla 25-metersbassängen.

Både rehabbassängen och den nya 25-metersbassängen har renoverats och fått nya vattenfilter tidigare i år.