Återvinningsstationer blir kommunalt ansvar från årsskiftet

Publicerad:

Från 1 januari tar Trelleborgs kommun över ansvar, skötsel och drift av samtliga återvinningsstationer i kommunen.

Trelleborgs kommun övertar ansvaret för samtliga återvinningsstationer 1 januari 2024.

Fotograf: Trelleborgs kommun

Insamling av avfall från hushållen ska så långt det är möjligt göras fastighetsnära. Återvinningsstationerna är i första hand avsedda för sällanförpackningar och är ett komplement till den fastighetsnära insamling som varje fastighetsägare har ansvaret för. Saknas möjlighet att sortera förpackningar i ett flerbostadshus ska hyresgästen därför alltid kontakta den aktuella fastighetsägaren.

17 stationer blir 15

I Trelleborgs kommun finns idag 17 återvinningsstationer. 15 av dessa kommer efter årsskiftet att fortsätta drivas av kommunen. Återvinningsstationerna på Bryggaregatan och Tommarpsvägen står på privat mark och drivs inte vidare av kommunen då markägarna valt att använda tomtmarken för andra ändamål.

Den återvinningsstation som idag står på Klörupsvägen 39 kommer under första veckan i januari att flyttas till Söderslättshallens bussparkering.

Dialog med fastighetsägare

I anslutning till övertagandet av driften söker kommunen dialog med fastighetsägarna för att den fastighetsnära insamlingen ska bli effektiv och fungerande.

– Vi vet att hushållsnära insamling är det bästa sättet att ta hand om avfall, säger kommunens avfallschef Torbjörn Jönsson. Därför arbetar vi för att tillsammans med fastighetsägarna hitta fungerande lösningar.

Kommunens avfallsinsamling är taxefinansierad men subventioneras genom ersättningar från förpackningstillverkarna. Målet är att främja sortering.

– Vi har ett insamlingsansvar, men målet är att merparten av all insamling ska se så hushållsnära som möjligt, både av miljöskäl och för hushållens bekvämlighet, säger Torbjörn Jönsson.

Nya symboler för avfall

Det kommunala övertagandet innebär inga stora förändringar på återvinningsstationerna. Nya informationsskyltar med kontaktuppgifter till kommunen kommer att sättas upp, och den som sorterar kommer att mötas av nya symboler för avfall som redan används på många förpackningar och som är gemensamma för hela Norden.

Precis som tidigare har du även efter årsskiftet möjlighet att lämna dina förpackningar på kommunens återvinningscentraler i Anderslöv, Smygehamn och Trelleborg.

Mer information

Återvinningscentraler och återvinningsstationer i Trelleborgs kommun