Återvinningscentraler får bättre öppettider och registrerade besök

Publicerad:

Från och med 4 mars gäller registrerad inpassering vid besök på Trelleborgs kommuns återvinningscentraler. Passersystemet ger privatpersoner möjlighet till 26 kostnadsfria besök per år. Samtidigt förbättras öppettiderna.

Återvinningscentralerna i Anderslöv och Smygehamn får från och med 4 mars samma typ av inpasseringssystem med avläsning av körkort som redan finns på Sysavs anläggning i Trelleborg.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

System för inpassering används sedan drygt tre år på samtliga återvinningscentraler som drivs av Sysav, däribland Trelleborgs återvinningscentral på Sjöviksområdet. Nu införs samma passersystem också på återvinningscentralerna i Anderslöv och Smygehamn, som drivs av kommunen.

Dagens servicenivå behålls

Statistik från Sysav visar att privatpersoner i genomsnitt gör 7,5 besök på en återvinningscentral per år. Med 26 kostnadsfria besök på kommunens återvinningscentraler ska de allra flestas behov täckas med råge.

Att sätta en övre gräns för besöken är ett sätt att över tid kunna behålla dagens servicenivå.

– Alla är fortsatt varmt välkomna till våra återvinningscentraler, säger Torbjörn Jönsson, enhetschef renhållning i Trelleborgs kommun. Det enda vi begär är att man registrerar sitt besök med hjälp av sitt körkort. De 26 årliga besöken kommer att ingå i den grundavgift som man redan betalar genom avfallstaxan, och de gäller oavsett vilken anläggning man besöker.

Bättre öppettider

Samtidigt som passersystem införs väljer Trelleborgs kommun att justera återvinningscentralernas öppettider. Fram till idag har återvinningscentralerna varit öppna måndag–torsdag klockan 15–18 och söndagar klockan 9–12.

– Vi väljer nu att gå med i Sysav-regionens inpasseringssystem. I samband med detta passar vi på att utöka vår service med förbättrade öppettider. Vi kommer att hålla anläggningarna öppna måndagar till torsdagar mellan klockan 14 och 19, och på söndagar mellan 9 och 15.

Förhindrar dumpning av avfall

Passersystemet med identifiering via körkortet är inte bara ett sätt att kunna bibehålla servicenivån, det ska också främja arbetsmiljön för de anställda och säkerheten för besökare. Registrerade besök ger också möjligheter att hantera problem med dumpning av stora mängder avfall från kommersiella verksamheter.

Kundkort för företag

Endast svenskt körkort kommer att kunna användas för inpassering. Passersystemet fungerar genom att automaten läser av körkortet, bommen går upp och det går bra att köra in på återvinningscentralen. Besökare som saknar svenskt körkort kan kostnadsfritt beställa kundkort genom Sysav. Även företag använder kundkort och betalar för varje besök via faktura.

Mer information

Återvinningscentraler och återvinningsstationer

Frågor och svar om passersystemet (Sysav)