Årets sista beslut i kommunfullmäktige

Publicerad:

Igår samlades kommunfullmäktige för årets sista sammanträde. Sammanträdet hölls i Parken och det gick som vanligt att följa det via direktsänd webb-tv. Några av ärendena som kommunfullmäktige fattade beslut om var ett medborgarförslag om fler båtplatser i Skåre hamn, höjning av VA-taxa och ett bidrag till stiftelsen Smygehuk på åtta miljoner kronor för akuta renoveringar.

Medborgarförslag: Nya båtplatser i Skåre hamn

Skåre hamn har genomgått en omfattande renovering. I samband med detta renoveringsarbete har ett antal båtplatser försvunnit. Kommunfullmäktige beslutade därför att ge tekniska servicenämnden i uppdrag att, i samråd med Skåre båtklubb, detaljutreda hur fler båtplatser ska kunna skapas i Skåre hamn med nya bryggor.

Kommunfullmäktige beslutade också att skicka två medborgarförslag till berörd förvaltning för vidare hantering. Medborgarförslagen gällde barnsäker hållplats och övergång vid hållplats Beddingestrand Backsippevägen utmed väg 9 samt gatubelysning vid gångbanan mellan Västervångskolan och STC gym/Padel of Sweden.

Höjning av VA-taxa

VA-verksamheten i Trelleborgs kommun står inför stora framtida investeringsbehov. Kommunfullmäktige beslutade därför att höja VA-taxans brukningsavgifter under 2022 på grund av investeringsbehoven samt för att motverka större taxejusteringar enstaka år och i stället skapa en jämnare taxeutveckling för invånarna i Trelleborgs kommun. Den nya VA-taxan ska gälla från och med 2022-01-01 eller när kommunfullmäktiges beslut vunnit laga kraft.

Svenskt Näringslivs ranking 2021

Årets ranking från Svenskt Näringsliv har inkommit till Trelleborgs kommun och analyserats av arbetsmarknadsnämnden. I rankingen framkommer bland annat att företagen i Trelleborgs kommun ger kommunen högre betyg än förra året i frågan om tillgång på kompetens. Dessutom gör kommunen en rejäl upphämtning jämfört med förra året beträffade hur företagen rankar sitt eget engagemang för att förbättra företagsklimatet.

Rankingen visar också att det finns områden som har förbättringspotential och därför beslutade kommunfullmäktige att ge arbetsmarknadsnämnden i uppdrag att ta fram åtgärder för dessa områden.

Åtta miljoner i renoveringsbidrag till stiftelsen Smygehuk

Stiftelsen Smygehuk har som ändamål att, tillsammans med Trelleborgs kommun, utveckla stiftelsens fastigheter så dessa kan nyttjas för kultur- och fritidsändamål. Trelleborgs kommun har länge verkat för att besöksmålet Smygehuk ska stärkas och att platsens unika värden ska kunna locka fler turister till området. Platsen bedöms också ha potential att utvecklas till en av Sydkustens mest självklara reseanledningar. Likaså ska trelleborgarna kunna känna stolthet över det industrihistoriska arvet som har sitt ursprung i denna unika plats.

Kostnader för akuta nödvändiga renoveringar/upprustningar uppgår till cirka åtta miljoner kronor. Därutöver finns ett långsiktigt renoveringsbehov om troligen >50 miljoner kronor.

Stiftelsen är beroende av bidrag från kommunen. Kommunfullmäktige beslutade därför att kommunen omgående ska ge ett bidrag till stiftelsen på åtta miljoner kronor för att möta akuta renoveringsbehov.

Kommunfullmäktige beslutade också att ge kommundirektören i uppdrag att ta fram en långsiktig finansieringslösning för kommande års renoverings- och underhållsbehov. Kommunfullmäktige beslutade även att ge stiftelsen Smygehuk i uppdrag att återkomma med en detaljerad plan för genomförandet av renoveringarna av fastigheterna.