Årets medarbetare känner glädje på jobbet

Publicerad:

Sedan vård- och omsorgsgymnasiet i Trelleborg i mitten av 1990-talet har hon vigt sitt yrkesliv åt att ge just omsorg. Nu har hon utsetts till årets medarbetare på socialförvaltningen i Trelleborgs kommun. Sandra Cederlund Pettersson berättar om arbetsglädjen inom LSS, vikten av att se lösningar i utmaningarna och vad deltagarna i daglig verksamhet tycker om henne.

Sandra Cederlund Pettersson, stödassistent inom LSS, har utsetts till årets medarbetare 2022 av socialnämnden.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Sandra tog emot priset i samband med socialnämndens sammanträde under onsdagen. När hon fick beskedet att hon blivit utsedd till årets medarbetare 2022 kunde hon först inte ta in det.

– Jag känner ju till priset men har aldrig tänkt att jag skulle kunna få det. Samtidigt som jag är förvånad är jag också väldigt glad och tacksam, säger Sandra.

Delas ut för fjärde året

Det är fjärde året som socialnämnden delar ut priset som årets medarbetare inom socialförvaltningen. Tidigare har utmärkelsen gått till sjuksköterskan Lina Hansson, undersköterskan Elvira Muminovic och aktivitetsledaren Lotta Gustafsson. Medarbetare på förvaltningen kan nominera en kollega och utifrån nomineringarna är det sedan nämndens presidium som utser vinnaren.

Motiveringen

I motiveringen till valet för 2022 står:

”För din förmåga att matcha rätt personal till rätt brukare, för ditt positiva bemötande, för ditt lösningsfokuserade sätt och för att du skapar så goda förutsättningar för din omgivning. När andra ser problem säger du ”Vi löser det”. Därför är du årets medarbetare!”

Blir glad av sitt jobb

Sandra arbetar som stödassistent på daglig verksamhet samt LSS-boendet Väduren. Efter att ha inlett yrkeskarriären inom äldreomsorgen har hon de senaste 20 åren arbetat inom kommunens LSS-verksamhet.

– Det är en fantastisk målgrupp och även om jag kanske kommer att jobba i olika roller kan jag inte tänka mig en framtid där jag inte jobbar inom LSS. Jag har hittat rätt och är så glad att jag känner den arbetsglädje jag gör. Jag är glad oavsett om det är måndag eller fredag, säger hon.

Parallellt med jobbet utbildar hon sig på distans till stödpedagog. I grunden är hon stödassistent men det senaste året har hon även ansvar över en del administrativa uppgifter.

– Målet med utbildningen är att höja min kompetens och jobba som stödpedagog eftersom jag brinner för det pedagogiska. Samtidigt trivs jag väldigt bra med det administrativa och jag vill gärna kunna kombinera de rollerna.

Viktigt lära känna varandra

Sandra spelar en viktig roll för att få verksamheten att fungera. Hon är först på plats, säkerställer dagens bemanning, löser problem som dyker upp med mera. Om det behövs eller hon får tid över går hon ut i verksamheten. Kontakten med deltagarna vill hon inte tappa.

– Verkligen inte! Jag har alltid brunnit för omsorgsdelen och det är genom brukarkontakten som vi lär känna varandra och kan göra ett bra jobb.

Varför tror du att du blivit utsedd till årets medarbetare?

– Det har jag funderat på! Jag vet inte men jag skulle vilja tro att det är för att jag är bra på det jag gör, att jag är en lagspelare som har mitt jobb, arbetskamraterna och brukarna i fokus.

Hur skulle dina kollegor beskriva dig?

– Glad, positiv, lösningsfokuserad, att jag försöker bidra till arbetsglädje men att jag kan också vara rak och ärlig. Arbetsglädjen är jätteviktig för mig, att man kommer till jobbet med positiv inställning. Det är en fördel att gilla sitt jobb, vilket jag gör. Det tror jag speglar av hur man är, att man ser utmaningar som något positivt. Det jobb vi har innebär utmaningar och det kan vara tuffa perioder, men vi kan ändå välja att se positivt på saker.

Och vad skulle deltagarna i daglig verksamhet säga om dig?

– De skulle nog säga att jag är rolig och lite smått tokig! Jag bjuder gärna på mig själv och tror att man måste göra det för att komma nära någon annan och få kontakt. I den här verksamheten är det viktigt att kunna bemöta på olika sätt och anpassa utifrån både person och dagsform.

Mer fokus på det positiva

Sandra återkommer till arbetsglädjen och hur mycket hon trivs inom LSS.

– Jag gillar att jobba i Trelleborgs kommun och känner mig uppskattad. Vi har stort fokus på utbildning och är i ständigt lärande. Det behövs eftersom målgruppen hela tiden växer och förändras. Det jag önskar mer är att få fram den positiva bilden av LSS. Visst, det händer negativa saker och jag förstår att det blir rubriker, men på samma gång har det hänt så många fler positiva saker. Det borde vi fokusera mer på!

Kategorier