Årets medarbetare bjuder gärna på skratt

Publicerad:

I 17 år har hon gjort Jollen till en trygg punkt för personer med psykisk funktionsnedsättning. Nu har hon utsetts till årets medarbetare på socialförvaltningen i Trelleborgs kommun. Lotta Gustafsson berättar om psykisk ohälsa, varför skrattet är så viktigt och ögonblicken som driver henne vidare.

Lotta Gustafsson har utsetts till årets medarbetare inom socialförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Fotograf: Vanja Petersson

Lotta Gustafsson tog emot priset digitalt i samband med socialnämndens sammanträde under torsdagen. Bara några dagar tidigare hade hon fått beskedet att hon skulle utses till årets medarbetare 2021.

”Känner mig hedrad”

– Jag kunde knappt jobba efteråt, jag var nog lite i chock. Jag känner mig hedrad. Det jag jobbar med betyder mycket för mig, de här människorna har det oerhört tufft i samhället, säger Lotta.

Det är tredje året som socialnämnden delar ut priset som årets medarbetare inom socialförvaltningen. Tidigare har utmärkelsen gått till sjuksköterskan Lina Hansson och undersköterskan Elvira Muminovic. Medarbetare på förvaltningen kan nominera en kollega och utifrån nomineringarna är det sedan nämndens presidium som utser vinnaren.

Motiveringen

I motiveringen till valet för 2021 står:

”Du är trygg, glad och rolig – och delar gärna med dig av ditt kunnande. Med en sådan kollega är det enormt motiverande att gå till jobbet, säger arbetskamraterna. Kan det bli bättre än så här? Knappast – därför är du också årets medarbetare 2021!”

Ett skratt kan öppna upp

– Jag vill få fram leenden från alla som är här, det är viktigt att vi kan skoja och ha kul tillsammans. Jag bjuder mycket på mig själv och har inga problem att visa när jag misslyckas. Ett skratt kan vara början på något, det kan leda till så mycket mer och få människor att sänka garden, säger Lotta.

Hon är aktivitetsledare på Jollen. Det är en verksamhet inom socialpsykiatrin som ger sysselsättning och arbetsförberedande träning för personer med psykisk funktionsnedsättning. I 17 år har hon byggt upp en trygghet för alla som kommer till lokalen på Hedvägen 59. Hit kommer du på remiss från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Skåne eller arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

– Varje person som kommer hit ska få ett personligt, individuellt bemötande. För mig gäller det att hitta förmågorna, se det friska och stärka de bitarna. Alla kan ju något och att se någon lyckas här är helt fantastiskt.

Bryter isolering och skapar struktur

Jollen består av olika delar och Lottas grupp sysslar i huvudsak med snickeri, måleri och trädgårdsarbete. Jollen skapar struktur och trygghet för deltagarna.

– Det här är ett verktyg för att möta dem. Jollen fyller en viktig social funktion och kan hjälpa till att bryta isolering och skapa struktur i tillvaron. Det är komplext i dag, många har mycket i bagaget och det är numera vanligt med mer än en diagnos. En kille sa att han älskar att vara här. Här kan jag prata och ni lyssnar. Ingen skrattar åt mig här, sa han. Å ena sidan är det hemskt att det är så i vårt samhälle, å andra sidan är jag stolt över att vi lyckas skapa den känslan och samhörigheten här på Jollen, säger Lotta.

Psykisk ohälsa bland unga

Hon berättar att snittåldern blir allt lägre och att den psykiska ohälsan bland unga bekymrar henne.

– Samhällets press är hård för många. Ibland tänker jag att det inte är så konstigt att så många mår dåligt. Alla ska vara supermänniskor, alltid på topp. Det är vi inte. Det är fruktansvärt att det inte är tillräckligt att bara vara helt vanlig. Jag upplever att det finns en enorm press på ungdomar i dag.

Privatpersoner har möjlighet att köpa det som produceras på Jollen. Fågelholkar och trädgårdsmöbler för barn är exempel på sådant som brukar vara populärt på snickeriet. Jollen har också ett uppskattat bageri.

– När vi samlar ihop allt som ska gå till försäljning stannar jag upp och tänker: wow! Det här har vi lyckats med, det här har vi gjort tillsammans. Även när jobbet är tufft och nästan äter upp dig så är det de där stunderna som tänder lågan igen.

Värdefulla ögonblick

Andra värdefulla ögonblick i vardagen är när Jollen skapar kontakt mellan människor och när någon går vidare mot arbete eller utbildning.

– När någon kommer vidare till nästa steg ger det energi till alla. Man ser att det finns ett hopp även om vägen är lång för många. En annan viktig sak som gör mig väldigt glad är när jag märker att de hittar till varandra även utanför Jollen. De hör av sig till varandra på kvällen, de motionerar ihop. Då känner jag mig stolt och tänker att det är något som vi bidragit med.

Varit med sedan starten

Lotta, undersköterska och mentalskötare i grunden, arbetade inom äldreomsorgen när psykiatrireformen trädde i kraft i mitten av 1990-talet. Reformen innebar att ansvaret gick över från region till kommun. I Trelleborg startades socialpsykiatrisk verksamhet upp, bland annat med boendet Kastanjegården.

– Det kittlade lite när jag hörde om socialpsykiatrin så jag bestämde mig för att hoppa på. Och det gick ju bra, säger hon och skrattar.

Viktigt att se alla

Arbetet och personerna som är inskrivna på Jollen skapar stor mening för Lotta.

–  Jag tror att de flesta skulle säga att jag är glad och ger positiv energi, att jag lyssnar och motiverar. Något av det viktigaste för mig är att se alla och ge ett individuellt anpassat bemötande. Jag hoppas att de förstår det, att jag ser var och en av dem och att jag bryr mig, säger Lotta Gustafsson, årets medarbetare 2021.

Kategorier