Ansträngt läge för dricksvattnet - var sparsam

Publicerad:

Nu har det varit varmt och torrt en längre period samtidigt som många använt mycket vatten. Vattenverken jobbar på maxkapacitet och vi måste hjälpas åt för att vattnet ska räcka till alla.

Var sparsam med vattnet!

Fotograf: Elias Ingvarsson

– För att inte behöva gå ut med ett bevattningsförbud under sommaren, uppmanar vi alla att vara återhållsamma med vattnet så att vi kan fortsätta leverera vatten som vanligt, säger Daniel Pålsson Wargren, Vatten- och Avfallschef i Trelleborg. Om vi inte hjälps åt att spara på vattnet, riskerar vi bland annat att trycket minskar i ledningarna. Det finns också risk att vissa områden blir helt utan vatten i kranen.

Nu räknas varje droppe

Undvik att

  • fylla din pool, spa eller badtunna, och andra aktiviteter där det går åt mycket vatten.
  • använda högtryckstvätt eftersom den gör av med stora mängder vatten på kort tid.
  • bada badkar just nu, ta hellre en kort dusch. Det går åt ca 150 liter vatten för att fylla ett badkar medan en dusch på 3 minuter bara gör av med 36 liter.
  • slösa på vattnet. Stäng av kranen. Nu är det extra viktigt att inte slösa på vatten. En rinnande kran gör av med 6 liter per minut. Stäng av kranen så sparar vi tillsammans tusentals liter vatten.
  • spola tills vattnet blir kallt. Ha en kanna vatten i kylen istället. En rinnande kran gör av med 6 liter vatten per minut. Med en kanna vatten i kylen har du alltid kallt, gott vatten tillhands när du blir törstig, och slipper spola länge ur kranen.
  • använda vattenspridare eller vattenslang. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter. Du vet väl att du kan ha en fin trädgård och ändå spara på vattnet? Här är några tips:
    – Vattna alltid med vattenkanna istället för slang.
    – Samla regnvatten i tunna och vattna med det. Växterna gillar regnvatten bättre än kranvatten.
    – Om du måste vattna: gör det tidig morgon, sen kväll eller nattetid. Aldrig när det är som varmast.
    – Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.

Kategorier