Anpassade feriejobb främjar inkludering

Med den nya satsning anpassad arbetsplats får fler ungdomar chansen till arbetslivserfarenhet och att tjäna sina egna pengar under sommaren. Satsningen rymmer inom ramen för kommunala feriejobb och vänder sig till ungdomar med behov av extra stöd.

En man och tre kvinnor i utomhusmiljö på en löparbana.
Ragnar Öhman och Layal Chidiac från arbetsmarknadsförvaltningen besöker Julia Linde och Vera Johnfors på dagens arbetsplats för att följa upp hur det går, både för dem som elevassistenter och för ungdomarna som de handleder.

– Mångfald och inkludering är viktigt om vi vill bygga ett hållbart samhälle. Vi som arbetsgivare behöver arbeta aktivt för att skapa förutsättningar för alla att kunna bidra på arbetsmarknaden, säger Maida Engqvist, förvaltningschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Under 2024 erbjuder Trelleborgs kommun 12 anpassade feriejobbsplatser till ungdomar med behov av extra stöd. Upplägget kring anpassad arbetsplats har tagits fram i dialog med ungdomar, skola, vårdnadshavare och arbetsgivare för att öka inflytande och delaktighet, och att få allas perspektiv med i planeringen.

–  Vi har alla olika förutsättningar i livet och ibland kan man behöva lite extra stöd för att komma in på arbetsmarknaden. På våra anpassade arbetsplatser finns en större möjlighet till individanpassning och ungdomarna har stöd av elevassistenter under hela dagen, Layal Chidiac, rekryterare på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Feriearbetande ungdomar får stöd av elevassistenter

Elevassistenterna är speciellt rekryterade för uppdraget och tjänsterna rymmer också dem inom ramen för kommunala feriejobb, men med ett utökat ansvar. Vera Johnfors och Julia Linde är två av sommarens elevassistenter som nu är inne på sin tredje vecka på jobbet.

Två kvinnor i utomhusmiljö på en löparbana.
Vera och Julia trivs med jobbet som elevassistent. Just idag är de och deras team på Östervångsstadion för att städa och rensa ogräs.

– Det har gått jättebra och vårt team har hunnit med hur mycket som helst. Det känns roligt att få vara en del i ungdomarnas vardag och att se hur de har utvecklats under den här tiden. Att få vara delaktig och kunna tjäna sina egna pengar betyder mycket, säger Julia.

Vera och Julia är båda två engagerade och empatiska och passar perfekt för uppdraget. Deras uppgift under arbetsdagen är att erbjuda personligt stöd till ungdomarna och att hjälpa till i kontakten med arbetsgivare, vårdnadshavare och ungdomar.

– Vi vill se till att de får en bra start i arbetslivet. Det är viktigt för mig att alla får möjlighet att vara delaktiga i samhället oavsett vilka förutsättningar man har, säger Vera.