Anders och Daniel firar fem år som trygghetsvärdar

Publicerad:

Kommunens trygghetsvärdar fyller fem år. Anders Hansson och Daniel Ekberg har varit med sedan resan började. I en längre intervju berättar de om åren som gått, hur uppdraget har utvecklats, vad de är mest stolta över och hur mycket solskenshistorierna betyder för dem.

Anders Hansson och Daniel Ekberg har varit med ända sedan trygghetsvärdarna startade sin verksamhet för fem år sedan.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

I dag är det fem år sedan Trelleborgs kommun utvecklade organisationen med trygghetsvärdar. När de gav sig ut på sitt första arbetspass den 5 juni 2018 var det ingen som visste vem de var eller vad de gjorde. Nu är trygghetsvärdarna en självklar del i det offentliga rummet och ett viktigt inslag i kommunens brottsförebyggande arbete.

Andra kommuner hör av sig

– Eftersom det var en helt ny verksamhet som inte fanns på så många andra ställen har arbetet fått ta tid att växa fram. Nu hör andra kommuner av sig till oss och vill veta mer om vårt arbete eftersom de ser samma behov av den här verksamheten, säger Anders Hansson.

Jobbar i olika skift

Han är enhetschef i gruppen som numera består av åtta trygghetsvärdar. Efter en förstärkning förra året är det nu möjligt att bemanna fler pass så att trygghetsvärdarna även finns tillgängliga dagtid.

– De två extra trygghetsvärdarna som vi fick in förra året jobbar dagtid och med fokus på skolorna. Sedan har vi det andra passet när man börjar på eftermiddagen och jobbar fram till klockan två eller tre på natten. Som enhetschef för det här gänget kan jag bara säga att alla är jätteduktiga och gör ett riktigt bra jobb, säger Anders.

Finns ett stort behov

Daniel Ekberg känner stolthet när han ser tillbaka på hur uppdraget utvecklats sedan starten.

– Vi har byggt upp något från grunden och jag är stolt över det helhetsgrepp som vi tar. Vi bidrar till ökad känsla av trygghet, hälsofrämjande arbete och brottsförebyggande arbete. Vi har hela kommunen som arbetsfält och alla medborgare som vår målgrupp. I början visste ingen vem vi var och vad vi gjorde men nu möts vi i stort av jättepositiva reaktioner. Jag märker hela tiden behovet av oss och våra insatser.

Anders fyller i:

– Det är svårt att mäta vår verksamhet i siffror, men något vi är stolta över är polisens senaste trygghetsmätning som kom i höstas. Det var det bästa resultatet på tio år. Då känner jag att vi är på rätt väg med det vi gör.

Täcker hela kommunen

Med en tydligt uppmärkt bil är trygghetsvärdarna lätta att följa när de förflyttar sig från plats till plats. Trelleborg är en geografiskt stor kommun och det ska hinnas med besök i både de centrala delarna och i byarna. Förskolor och skolor ingår i tillsynsrundan liksom platser som vanligtvis mår bra av vuxennärvaro.

I bilen finns både hjärtstartare och medicinväska. Telefonen är ett centralt arbetsredskap. Trygghetsvärdarna uppvaktas ofta med telefonsamtal och behöver ibland själva ta kontakt med till exempel vårdnadshavare och andra myndigheter.

– Vi får ofta in samtal. Det kan vara medborgare som ringer och berättar om något pågående eller något de sett och hört sedan tidigare. Sedan kan vi hamna i situationer där vi inte kan göra så mycket utan behöver koppla in andra myndigheter. Om vi träffar på ungdomar som inte kan ta hand om sig själva ringer vi vårdnadshavare. De är väldigt tacksamma att vi ringer och berättar, säger Anders.

– Vi blir en extra resurs i samhället och jag tror att vi är ett jätteviktigt komplement till polis, socialtjänst och fritidsgårdar. Vi bidrar till att öka tryggheten genom att synas och finnas där vi behövs, samtidigt som vi rent konkret kan trycka tillbaka en del av buset, säger Daniel.

Viktigt att vara lyhörda

Uppdraget som trygghetsvärd har förändrats över tid, i takt med att samhället förändras. Nya utmaningar väntar alltid runt hörnet.

– Vi har gått igenom en pandemi som satt sina spår. Det blev tydligt att många ungdomar mådde väldigt dåligt då. Då var det mycket fokus på relationsskapande insatser, säger Anders.

Eftersom vi lever i ett samhälle i ständig utveckling är lyhördhet en viktig egenskap, menar Daniel.

– Vi måste hela tiden hålla oss aktuella. Förändringar i samhället innebär också nya målbilder för oss. Vi snappar upp saker både när vi själva är ute på fältet och i samverkan med till exempel polis och socialtjänst. Vi måste agera utifrån den verklighet som råder.

Vikten av att göra skillnad

Under de fem år som gått har Anders och Daniel mött många människor i olika situationer. Vissa möten sätter sig lite extra.

– Det finns många solskenshistorier. Vi har träffat många ungdomar som varit illa på det där vi har stöttat och försökt hjälpt vidare. Några år senare springer de plötsligt fram till en på stan och berättar hur bra det gått för dem. Då känner man att man gjort skillnad, säger Anders.

Daniel håller med:

– Det är alltid lika roligt att se. Man har varit med och bidragit och kanske varit en liten del i resan för den personen. Det tycker jag personligen är mest givande. Det blir ett kvitto på att vårt jobb gett utdelning.