Alla som sökte fick sommarjobb

Publicerad:

Feriearbete som gatumusikant, inom kommunikation eller området ungdom och demokrati. Det är några av årets sommarjobb i kommun och föreningsliv i Trelleborg. I år har för första gången alla unga som sökt kunnat erbjudas en plats.

Första dagen på sommarjobbet. Bashar Makkaoui lyssnar på Selma Larsson, SFI-lärare på Vuxenutbildningen i Trelleborg. På förmiddagarna ska Bashar stötta elever i klassrummen med läs- och skrivträning och datoranvändning. Han kommer också hjälpa lärarna med undervisningsmaterial och administrativa uppgifter. Eftermiddagarna kommer Bashar att tillbringa på Lärcentrum där han ska hjälpa till med läxhjälp. Till höger Alexander Wemmerdahl, vice ordförande, och Lars G Olsson, ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Tillskott i budgeten tillsammans med ett intensivt sökarbete och extra resurser till arbetsplatserna har gjort att Trelleborgs kommun och föreningsliv för första gången har kunnat erbjuda sommarjobb till samtliga unga som sökt ett. Från och med denna vecka tar de 551 ungdomarna steget in på arbetsmarknaden.

– Från nämndens sida är vi väldigt glada för det extra tillskott som gjort det möjligt att erbjuda sommarjobb till alla de unga trelleborgare som sökte ett, säger arbetsmarknadsnämndens ordförande Lars G Olsson.

Bakom den lyckade matchningen av unga jobbsugna med potentiella arbetsplatser i kommunen ligger ett intensivt sökarbete, strukturerad dialog och tät uppföljning med alla verksamheter i kommunen. Arbetsmarknadsförvaltningen som administrerar och samordnar sommarjobben har också tillsatt extra resurser för de verksamheter som har öppnat för att ta emot många unga.

Utmaning att matcha kompetens och tjänst

– En utmaning har varit att hitta rätt kompetenser för vissa specifika tjänster som vi fått in, säger Zouhair Arabi-Eter, chef för kommunens näringslivsavdelning. Det har inneburit att vi behövt jobba med dedikerade ansökningsprocesser för att kunna matcha rätt.

Målsättningen har hela tiden varit att kunna erbjuda alla ungdomar som sökt sommarjobb möjlighet till arbete. Totalt erbjöds i år 723 kommunala sommarjobb till Trelleborgs unga. 551 tackade ja.

– Vi har arbetat med att involvera hela kommunen för att kunna erbjuda så många tjänster som möjligt. Samtidigt har behovet av arbetskraft över sommaren ökat hos de lokala företagen i kommunen vilket är väldigt positivt. Det har gjort att många ungdomar erbjudits jobb i det privata näringslivet och att de därför tackat nej till de feriejobb vi erbjudit.

Större resurser har gett fler jobb

Kommunfullmäktige fattade i mars beslut om att utöka årets budget för feriejobb med ytterligare fem miljoner kronor, till åtta miljoner kronor. De utökade resurserna har finansierat dubbelt så många sommarjobb som förra året.

Den utökade budgeten har också gjort det möjligt att bredda sommarjobbsutbudet. Bland annat kommer tolv ungdomar jobba med att ta fram förslag för hur ett tänkt framtida ungdomsråd för Trelleborgs kommun kan organiseras. Tekniska serviceförvaltningen har skapat arbete åt 150 unga. Här har också unga handledare anställts med arbetsledande uppgifter. Nya arbetstillfällen har också skapats i samarbete med kommunens bolag, bland annat tar Trelleborgshem emot 15 unga.

– Och vi har också jobbat tillsammans med socialförvaltningen som efter att pandemirestriktionerna blev lyfta åter har möjlighet att ta emot ungdomar, säger Zouhair Arabi-Eter.

Ungdomarna en resurs som bidrar

– Genom att erbjuda ungdomarna möjlighet att testa ett yrke och skaffa arbetslivserfarenhet bidrar vi som kommun till att utveckla och forma framtidens talanger, säger Layal Chidiac, rekryterare på arbetsmarknadsförvaltningen. Samtidigt är det viktigt att vi ser ungdomarna som en resurs som bidrar och ger tillbaka, både till den aktuella arbetsplatsen och till medborgarna.

Trelleborgs kommun erbjuder varje sommar unga mellan 16 och 20 år sommarjobb i de kommunala verksamheterna och i Trelleborgs föreningsliv. I år har unga trelleborgare födda mellan 2002 och 2006 fått möjligheten att prova på att jobba i kommunala verksamheter, kommunala bolag eller i Trelleborgs föreningsliv.