Alice i Underlandet spelar för utsålda hus

Publicerad:

Efter en två års lång väntan är det imorgon äntligen premiär för Kulturskolans föreställning Alice i Underlandet. Redan 2019 började Kulturskolans elever och lärare arbeta med föreställningen, som bygger på boken med samma titel av Lewis Carroll, men på grund av pandemin har föreställningen fått skjutas upp till nu.

Från vänster: Oskar, Victor, Amelie och Edwin medverkar i Kulturskolans uppsättning av Alice i Underlandet.

Fotograf: Yana Broberg

Under en repetition fick vi en pratstund med biträdande kulturskolechef Simon Thörn och fyra av kulturskolans elever som medverkar i föreställningen. De berättar att Alice i Underlandet är en rolig men lite konstig berättelse.

– Det är lite svårt att förklara handlingen, men det handlar om Alice som ramlar ner i ett hål och sedan får hon vara med om en massa konstiga saker, berättar Victor som spelar katten som kan göra sig osynlig.

Trots att det bara är någon dag kvar till premiären märks inga scennerver hos eleverna.

– Det är bara roligt att vara med i en sådan här stor föreställning, för man får göra något
tillsammans med de andra eleverna på Kulturskolan, säger Edwin som bland annat har arbetat med att skapa kulisserna.

Amelie som spelar saxofon håller med:

– När det låter bra och ser bra ut, då är det kul att få visa upp det.

Eleverna tycker också att det är motiverande att få sätta upp en större produktion.

– Man utvecklas mer och har ett mål att sträva mot, säger Oskar som spelar trummor.

Biträdande kulturskolechef Simon Thörn tycker även att det är viktigt att eleverna känner att allt runtomkring är som en professionell produktion.

– Det är cirka 200 elever från Kulturskolan som alla tillsammans har arbetat med föreställningen. Det handlar om allt från skådespeleriet och musik- och dansinslagen till formgivning av kulisser och affischer. Eleverna har lagt ner många timmar på att öva och repetera och från Kulturskolans håll gör vi vårt yttersta, tillsammans med kultur- och evenemangsenheten, för att allt runt omkring föreställningen ska fungera, exempelvis teknik, scenbygge och dekor, säger Simon Thörn.

Alla 500 biljetter till premiären är slutsålda sedan länge, men på fredag, den 10 december, finns det biljetter även för allmänheten, då föreställningen visas för elever i årskurs 1-3. Biljetterna köps på Kulturskolan. Simon Thörn vill dock påminna om de nya restriktionerna som började gälla från och med den 1 december.

– Eftersom föreställningen har en publik på 500 personer måste man som besökare kunna visa upp ett vaccinationsbevis om man är över 18 år. Hjälp med kontroll av detta får Kulturskolan genom en fin insats av kommunens trygghetsvärdar. Kulturskolan återköper biljetter om man inte har möjlighet att gå på föreställningen på grund av de nya restriktionerna. I så fall ska man kontakta Kulturskolans expedition för att få pengarna tillbaka, säger Simon Thörn.