Äldre får chansen att träna fallteknik

Publicerad:

I samarbete med Trelleborgs Judoklubb kan Trelleborgs kommun nu erbjuda en kurs i fallteknik. Syftet är att öka tryggheten hos äldre och minska antalet fallolyckor. Förslag och beslut kommer från socialnämnden.

Paul Malmgren, ordförande i Trelleborgs Judoklubb, visar Karin Mattsson hur man tränar på att falla rätt.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

På Träffpunkt Trelleborg (Akka) har mattorna rullats ut. Besökarna får en informationsfolder från Svenska Judoförbundet som tagit fram det preventiva träningsprogrammet Judo4Balance. Programmet är utvecklat av en expertgrupp med läkare, arbetsterapeut och sjukgymnaster.

270 000 fallolyckor varje år

Trelleborgs kommun blir nu en del av det nationella konceptet i samarbete med den lokala judoklubben. Ordförande Paul Malmgren står redo för en första introduktion.

– Alla kan falla. Det sker 270 000 fallolyckor i Sverige varje år. Vi tränar på att falla rätt och landa mjukt. Vi tränar oss trygga, säger Paul Malmgren.

Karin Mattsson räcker upp handen när Paul ber om en frivillig som kan komma upp på mattan. Några sekunder senare ligger hon ner på samma matta.

– Gjorde det ont?

– Nej, inte alls, svarar Karin och reser sig upp.

– Vad hände med din energi?

– Den bara följde med.

Judo4Balance är ett nationellt koncept som Svenska Judoförbundet tagit fram i syfte att skapa falltrygghet för äldre.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Undvik skador med rätt fallteknik

I Judo4Balance ingår balans- och styrketräning, övningar som förbättrar kroppsuppfattningen samt den fallteknik som lärs ut i judo. Hala trottoarer, badrumsgolv, trappor, trösklar och mattkanter gör att alla fall inte går att undvika. Men med rätt fallteknik kan du undvika att skada dig om olyckan skulle vara framme.

– Men hinner man tänka när det verkligen gäller? undrar Karin.

– Det är just därför vi ska träna. Genom att träna så sätter vi det i muskelminnet, svarar Paul.

Kursstart i juni

Planen är att Träffpunkt Trelleborg startar en träningsgrupp med kursstart den 13 juni och Träffpunkt Gröningen den 16 juni. En kurs består av tio träningstillfällen – en gång i veckan och 45 minuter per tillfälle.

– Ta chansen, våga vara med! Alla kan delta under sina förutsättningar. Om det är något speciellt moment du inte kan vara med på så fokusera på det du kan vara med på i stället, säger Paul Malmgren.

Alla kan vara med på sina egna villkor. Det säger Paul Malmgren, ordförande i Trelleborgs Judoklubb, om den kurs i fallteknik som Trelleborgs kommun erbjuder kommuninvånare från 65 år.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Alla över 65 år

Anhörigkonsulent Liselotte Andersson är en av projektledarna från Trelleborgs kommun.

– Alla som är över 65 år och bor i kommunen är välkomna att vara med. Det är dessutom helt gratis. Vi har ytterligare ett informationsmöte på Träffpunkt Gröningen i Anderslöv den 3 juni klockan 9.30 och det går också bra att kontakta mig direkt om man vill veta mer eller anmäla sig, säger Liselotte Andersson.

Mer information

Judo4Balance på Svenska Judoförbundets webbplats

Ursprungligt förslag i socialnämnden 21 oktober 2021

Kontakta anhörigkonsulent för ytterligare information och anmälan: 0410-73 31 24