32 medarbetare tog examen i äldreomsorgslyftet

Publicerad:

För 32 medarbetare inom kommunens vård och omsorg avslutades året med högtidlig examensceremoni. De har under året deltagit i äldreomsorgslyftet, en nationell utbildningssatsning som innebär att hemvårdare kan vidareutbilda sig till undersköterskor.

Här är fyra av de 32 hemvårdare som vidareutbildat sig till undersköterskor. Från vänster: Kenny Dietrich, Anderslövs hemvård, Sara Gerdrup, Anderslövs hemvård, Marie Malmqvist, Hälsohuset, och Sofie Mårtensson, Borgvallen.

Fotograf: Petra Dahlsjö

–  Den här dagen har varit helt fantastisk. När jag kom, såg inramningen och att alla 32 är kvar och tar examen förstod jag verkligen att det här är på riktigt. Jag är stolt över mig själv och hela gruppen, säger Sofie Mårtensson, en av de 32 som ingick i examensklassen.

Längtar efter att möta hyresgästerna igen

Dagen till ära fick hon en ny namnskylt som hon kan ha på sig redan på måndag när hon träffar hyresgästerna på Borgvallen igen. Titeln på skylten är ändrad: nu står det undersköterska.

– Jag längtar jättemycket efter att komma tillbaka till jobbet. Förutom en ny titel har jag med mig nya kunskaper och möten med många fina människor i klassen. I grund och botten handlar mycket inom vårdyrket om hur du är som person. Oavsett vilken utbildning du har måste hjärtat vara på rätt plats, säger Sofie.

Fått en djupare förståelse

Kenny Dietrich från Anderslövs hemvårdsområde är en annan av medarbetarna som tog examen och nu kan titulera sig undersköterska. Även om han arbetat inom kommunens hemvård sedan 2005 har utbildningen inneburit nya lärdomar.

– Jag har lärt mig väldigt mycket och framför allt fått en djupare förståelse på flera plan, till exempel kring bemötande, medicintekniska delar och hur människan fungerar. Jag har vuxit mycket i mig själv och blivit tryggare. Det tror jag att de äldre kommer att märka framöver, säger Kenny Dietrich.

Förutom att studieperioden varit mer stillasittande jämfört med när han jobbar inom hemvården menar Kenny att äldreomsorgslyftet är det bästa han gjort.

– Fler ska utbilda sig! Det är inte lätt att jobba inom vårt yrke men du får med dig mycket genom att gå den här utbildningen. Vi har ett väldigt givande yrke och du mår bra när du kommer hem och har gjort gott för någon annan.

Fler ska få chansen nästa år

Äldreomsorgslyftet är en nationell satsning som finansieras med statliga medel. Utbildningen har skett på heltid och via distans. Den startade i november 2020.

– Äldreomsorgslyftet är en fantastisk möjlighet och det är jätteroligt att vi haft ett stort intresse bland våra medarbetare. Nästa år är planen att ytterligare 20 medarbetare börjar utbildningen. För vår organisation innebär det här en klar kvalitetshöjning, säger Petra Dahlsjö, biträdande avdelningschef för kommunens vård och omsorg.

Kategorier