Trelleborgen

På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring.

Trelleborgen på våren.
Foto: Gerry Malmstein Licens: © Copyright Trelleborgen på våren.

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen.

Utanför borgen finns numera en vikingagård med tillhörande småbyggnader. I museibyggnaden finns en vikingautställning, en butik och ett café.

 • Slagsmål mellan vikingar lockade till skratt

  Slaget om Trelleborgen utkämpades traditionsenligt.

  Besökarna på Trelleborgen tittade nyfiket på vikingatida smycken, vapen och kläder bland marknadstälten på lördagen. Men när det var dags för slag samlades alla på gräsmattan för att se vikingarna svinga sina svärd.

 • Vigda på vikingavis

  Borgfrun Ylva-Kristina Ekelund visar brudparet hur de ska spinna livets tråd.

  På fredagen sa Linda Persson och Tomas Olsson sina ja till varandra vid vattnet på Trelleborgen.

 • Trelleborgens största evenemang för året - Slaget!

  Helgens första vikingaslag.

  Fredagen den 7:e juli är dagen då vikingar från när och fjärran återigen samlas för att förvandla Trelleborgen till en färgstark blandning av showfight, vigsel samt en uppsjö av hantverk.

 • Kvällsöppet på Trelleborgen

  Trelleborgen i kvällsljus.

  Kom och upplev något helt annorlunda nämligen Trelleborgen på kvällstid, museet och fiket är öppet och du kan höra en vikingasaga i långhuset... Två gånger den här sommaren har Trelleborgen öppet på kvällen 5/7 och 2/8.

 • Vikingalekar på Trelleborgen

  Vikingalek.

  Under två dagar i sommar, 22 och 23 juli, kan du komma till Trelleborgen och leka lekar från vikingatiden.

 • Möt krigaren på Trelleborgen

  En vikingatida krigare.

  Träffa en riktig krigare från vikingatiden fredagen den 4 augusti. Få reda på hur man krigade och varför man gjorde det. Lär dig hur vapnen fungerar och mycket annat...

 • Bli en gycklare...

  Gycklare.

  ...för en dag på Trelleborgen. Om du är 6 - 15 år kan du onsdagen den 9 augusti komma och lära dig jonglering, balanskonster och annat som man roade sig med på medeltiden.

 • Träna och lek med vikingarna!

  Träna och lek.

  Lek och träna som på vikingatiden den 16 augusti. En sommaraktivitet på Trelleborgen för dig mellan 6 och 15 år.

 • Kulning på Trelleborgen

  Anna Elwing.

  Kulning är sorts roptekning som användes t.ex. på fäbodar för att kommunicera med varandra. Söndagen den 20 augusti kan du både prova på och lyssna på kulning med Anna Elwing, folksångerska och sångpedagog.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?