Temamånad som kan skapa arena för nya samtal och möten

Publicerad:

Under maj arrangerar Trelleborgs kommun en Förbjuden kultur-månad. I en tid då demokratin backar i stora delar av världen öppnar kommunen upp för berättelser, konst, litteratur och andra kulturella uttryck som kanske vanligtvis inte får så stort utrymme.

– Konsten och kulturen är en omistlig del av en levande och stark demokrati. Vi vill genom denna serie arrangemang visa att vi inte kan ta varken den fria kulturen eller demokratin för given, säger Maria Tsakiris, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Temamånaden är ett sätt att bredda kulturutbudet i Trelleborg, och ge trelleborgarna chans att ta del av hotad litteratur, konst och kultur med utgångspunkt i konstnärlig frihet. Bland annat blir det föreläsningar med konstnären Sadaf Ahmadi och Pussy Riot-medlemmen Lusiné Djanyan och visning av dokumentären Gabi som handlar om att utmana könsnormer.

Förhoppningen är att innehållet i programmet ska bidra till att skapa en arena för samtal, diskussioner och reflektioner.

– Konst och kultur erbjuder en bredd av möjligheter till både uttryck och intryck. Vi vill ge utrymme för att fler röster kan höras och ta plats. Därför är det viktigt att lyfta fram kultur som blivit censurerad av olika skäl historiskt, eller i andra delar av världen, säger Maria Tsakiris.

Både biblioteket och Trelleborgs museer har också ordnat programpunkter med utgångspunkt i den egna verksamheten. På Trelleborgen arrangeras visning med fokus på trälarnas historia och på biblioteket kan du läsa om förbjudna böcker och skapa blackout poetry.

– Man kan säga att Förbjuden kultur handlar om att lyfta fram kultur som förbjudits någonstans, någon gång, av någon anledning. Den här månaden väcker vi förhoppningsvis tankar om hur betydelsefull kulturen är för oss alla och vad som händer när den blir begränsad, säger Michael Nordberg, chef för biblioteket och kulturskolan.

Ola Lundin, chef för Trelleborgs museer fyller i:

– Vi hoppas att evenemangen och programpunkterna ska ge perspektiv på den kraft som finns i det konstnärliga skapandet och i det fria ordet. Detta är något för alla demokratier att vårda lite extra.

Mer information

Förbjuden kultur-månad arrangeras 27 april-2 juni, av flera kommunala verksamheter. Temat invigs den 27 april på Trelleborgs museum med högläsning på taket, konsert med bandet Kimya och mingel.

Hela programmet finns samlat på kommunens webbplats, www.trelleborg.se/forbjudenkultur.

Det finns sedan innan både en nationell, och en internationell vecka om Förbjuden kultur.