Specialpedagog står för årets pedagogiska insats

Publicerad:

Professionell, empatisk, en god ambassadör – och en ovärderlig tillgång för eleverna. Så beskrivs specialpedagog Maria Ohlsson, vinnare av utmärkelsen Årets pedagogiska insats i Trelleborgs kommun. På torsdagsmorgonen överraskades hon med blommor, diplom och prischeck på sin arbetsplats.

Bildningsnämndens ordförande Ann Lundström, verksamhetschef Cecilia Palmqvist, förvaltningschef Svenjohan Davidsson och rektor Mohammad Fakhro överraskade Maria Ohlsson (i mitten).

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Jag blir jätteglad. Jag är inte så van vid att specialpedagogerna som profession uppmärksammas på det här sättet, säger Maria Ohlsson som arbetat i Trelleborgs kommun i drygt ett år.

Mötet är en drivkraft

Hon delar sin arbetstid mellan Smygeskolan, Klagstorps skola, Smygehamns förskola och Klagstorps förskola, där hon är en del rektorsområdets elevhälsoteam. Hon är diplomerad vägledare och certifierad utbildare inom Vägledande samspel ICDP, vilket hon har stor nytta av i sitt dagliga arbete. 

– Drivkraften för mig är mötet med människor. Förhållningssätt, bemötande och förståelse för våra barn och elever ligger mig varmt om hjärtat, säger Maria Ohlsson som gärna delar med sig av kunskap och erfarenhet till andra pedagoger. 

Under våren leder hon till exempel en basutbildning för kollegor med olika profession från både förskola och skola, med förhoppning om att därefter kunna fortsätta på nästa nivå. 

Maria Ohlsson beskriver att arbetet handlar om att hjälpa pedagoger att flytta fokus från vad barnet gör (eller inte gör), till vad pedagogen kan göra för att främja ett gott samspel och ett utvecklingsfrämjande bemötande.  

– Det är väldigt givande. Att faktiskt se och höra hur nya tankar, ny förståelse och ibland ett nytt synsätt växer fram hos pedagoger är häftigt! Det krävs inte alltid så storslagna saker, det går att göra skillnad även genom små förändringar. 

Maria Ohlsson arbetar som specialpedagog i rektorsområde Smyge/Klagstorp.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Priset Årets pedagogiska insats delas ut av bildningsnämnden. Priset består av 5000 kronor att använda till kompetensutveckling. Rektorer på såväl kommunala som fristående förskolor och skolor kan nominera medarbetare som de tycker bör uppmärksammas.

En bra ambassadör

Mohammad Fakhro, rektor i rektorsområde Smyge-Klagstorp, beskriver Maria Ohlsson som både professionell och empatisk. 

– Det skapar en miljö där barn och elever alltid är i fokus. Genom sitt inspirerande ledarskap bidrar Maria till ett förhållningssätt där alla arbetar för att främja barnens och elevernas välmående och utveckling, säger Mohammad Fakhro. 

Han var med och gratulerade när politiker och personal från bildningsförvaltningen överraskade med blommor, diplom och prischeck. 

– Jag tycker att Maria är en enastående ambassadör för Trelleborgs kommun och en ovärderlig tillgång för eleverna. Tack vare henne får eleverna de bästa förutsättningarna att bygga kunskap och skapa drömmar, säger Mohammad Fakhro. 

 

Information om Vägledande samspel ICDP.

Motiveringen

Maria Ohlsson visar enastående engagemang och kompetens i sitt pedagogiska uppdrag. Genom sin professionella och empatiska inställning skapar Maria en miljö där barn och elever alltid är i fokus. Genom konsekvent arbete och inspirerande ledarskap bidrar Maria till ett förändrat förhållningssätt där alla arbetar för att främja barnens och elevernas välmående och utveckling.

Som en oumbärlig medlem i elevhälsoteamet är Maria tillsammans med sina kollegor ”hjärtat” i verksamheten. Symboliskt bär elevhälsans medarbetare ett hjärta på sina namnskyltar och är tillgängliga i verksamheten för barn, elever, kolleger och vårdnadshavare. Marias engagemang sträcker sig också utanför det direkta pedagogiska arbetet. Genom att vara certifierad utbildare i vägledande samspel och författare delar Maria med sig av sin kunskap och erfarenhet till andra pedagoger, vilket har en betydande inverkan på rektorsområdets pedagogiska arbete.

Slutligen, Marias förmåga att hantera svåra samtal med elever och vårdnadshavare på ett empatiskt och förstående sätt leder till positiva resultat och progression för barnet eller eleven.

Maria är en enastående ambassadör för Trelleborgs kommun och en ovärderlig tillgång för eleverna. Genom Maria ges eleverna de bästa förutsättningarna att bygga kunskap och skapa drömmar!