Rösta på förslagen till En miljon idéer

Publicerad:

Det är dags att rösta bland de förslag som lämnats in till medborgarbudgeten En miljon idéer, som i år genomförs i kommunens södra landsbygdsområde. Röstningen startar idag den 15 april och pågår till den 15 maj.

Totalt har det lämnats in 61 förslag till årets medborgarbudget och efter genomgång och dialoger med förslagsställare och kommunens tjänstepersoner finns 31 förslag att rösta om. Flera av de inlämnade förslagen har berört samma sak och har därför slagits ihop.

I år finns en bredare spridning bland förslagen som lämnats in, så förutom utegym och lekplatser på olika orter, finns till exempel förslag som grus till boulebana, trappa till bryggan och upprustning av lekplats i Smygehamn.

– Vi ser en större bredd bland årets förslag, säger Erik Lundström, kommunalråd i Trelleborgs kommun. Det är både stort och smått och det tycker vi är bra. Det finns mycket man kan göra även med små medel för att utveckla landsbygden.

Grillplatser och hinderbanor

Grillplatser är populära och önskvärda förslag i både Klagstorp och längs kusten i Beddingestrand. Och liksom under tidigare år finns förslag om lekplatser, utegym och hinderbanor.

Nya förslag om sociala arrangemang

Nytt för året är att föreningar genom att lämna in förslag till En miljon idéer kan ansöka om bidrag för sociala arrangemang och aktiviteter. Uppmaningen till föreningarna har hörsammats och förslag som till exempel föreläsnings- och pysselarrangemang har lämnats in av Gylle-Fjärdingslövs Byalag, förslag om IT-utbildning för seniorer har lämnats in av SPF Udden i Smygehamn, Beddingestrands tennisklubb vill arrangera sommarkurs och i Böste finns ett förslag om altanfestival.

– Det här är också positivt, säger Erik Lundström. Jag hade på känn att det fanns en stor idérikedom och vilja bland föreningarna och det ser vi prov på bland förslagen. Nu hoppas vi också att förslagen får tillräckligt många röster så att de kan genomföras.

Minst 50 röster

Nytt för året är också att varje förslag behöver få minst 50 röster för att de ska gå vidare och kunna genomföras.

Bakgrund

I medborgarbudgeten – En miljon idéer – får medborgarna i Trelleborgs kommun föreslå och rösta fram förslag på investeringar och sociala arrangemang och aktiviteter för en given budget under ett år. För 2024 uppgår medborgarbudgeten till tre miljoner kronor för investeringar samt 250 000 kronor i föreningsbidrag.

Rösta på En miljon idéer