Ord- och bildberättelse blir ett stöd för barn som utsätts för våld

Publicerad:

Individ- och familjeomsorgen i Trelleborgs kommun har tagit fram en ord- och bildberättelse om hur det går till när ett barn berättar att de är utsatta för våld. Målet är bland annat att minska rädslan och oron för vad som händer i kontakten med socialtjänsten.

Exempel på bild som finns med i individ- och familjeomsorgens ord- och bildberättelse.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Vi ville göra en barnvänlig och lättförståelig information om hur det går till när ett barn berättar att de är utsatta för våld, att både de vi möter och våra samarbetspartners kan få en bild av vad som händer med informationen, säger Asta Magnusdottir, 1:e socialsekreterare inom individ- och familjeomsorgen.

En vecka fri från våld

Idén om att skapa en ord- och bildberättelse kom i samband med att den nationella kampanjen En vecka fri från våld, som pågår just nu, skulle uppmärksammas. Materialet kommer nu att kunna användas i olika sammanhang.

– Vi kan använda den både i utbildningssammanhang och när vi informerar om vår verksamhet, säger Asta Magnusdottir.

Vill minska oro och inge hopp

Hon hoppas att ord- och bildberättelsen kan bidra till att minska oro och samtidigt inge hopp .

– Vi vet att det finns stor oro för vad som kan hända om socialtjänsten blir inkopplad och vi vill därför berätta om hur det brukar gå till – att vi pratar om oron men också det som fungerar väl. Vi tar reda på vad det finns för resurser i familjen och nätverket och vi försöker hitta lösningar tillsammans med familjen kring hur oron för barnet ska minska.

– Målet är att den här ord- och bildberättelsen kan få rädslan och oron att minska och att den inger hopp att det finns saker vi kan göra tillsammans för att den ska minska.