Koloniområde erbjuds utbyte av mark då ringvägen byggs

Publicerad:

Österås koloniförening i Trelleborg har fått ett erbjudande från kommunen om att flytta delar av sitt område. Den nya marken blir en kompensation för den mark som tas i anspråk med detaljplanen för en framtida ringväg. Först ut i rockaden är rivning av ett närliggande hus, på fastigheten Mellanköpinge 11:38.
– Nu tar vi första spadtaget och förbereder för byggandet av en ny ringväg, säger Ann Kajson Carlqvist, kommunstyrelsens ordförande.

Enligt kommunfullmäktiges beslut ska en ny östlig ringväg vara klar den 1 januari 2026.

-En ny ringväg innebär att genomfartstrafiken flyttas ut från centrum till en nybyggd ringväg vilket gör det möjligt för staden att åter möta havet, säger Ann Kajson Carlqvist.

Koloniföreningen har redan tidigare fått ett muntligt erbjudande om att flytta till annan kommunalt ägd mark, och ett utkast på avtal har nu skickats. Ringvägens utbyggnad gör att delar av koloniföreningens område, söder om Engelbrektsgatan, inte kan vara kvar. Därför kommer föreningen erbjudas annan mark på fastigheten Mellanköpinge 11:38 och intilliggande fastigheter. Det exakta markområdet är ännu inte helt fastställt.

Hus rivs

På en av de fastigheter där koloniföreningen kommer erbjudas kompensationsmark, finns ett bostadshus.  Huset på fastigheten berörs också av ringvägens dragning. Ett avtal om köp mellan kommunen och dåvarande husägare skrevs redan 2018. Husägarna flyttade ut strax efter, och huset har sedan dess stått tomt.

-Eftersom koloniföreningen har ett arrende på kommunal mark har kommunen sagt upp delar av detta. Istället har vi hittat en lösning där kommunen erbjuder ny yta nära den de lämnar, där föreningen kan etablera sig, säger Christopher Kolbjörnsen, delprojektledare för ringvägen, Trelleborgs kommun.

Första steget blir att kommunen river det hus som idag är beläget på fastigheten, dvs mark, som kommer erbjudas till koloniföreningen.  Ett startbesked för att riva huset utfärdades nyligen av Samhällsbyggnadsnämnden. Tekniska serviceförvaltningen har därmed fått klartecken att sätta igång processen för rivning, vilket kommer att ske i slutet av mars.

Nya ytan

Den nya ytan som är avsedd för koloniföreningen är belägen precis öster om nuvarande koloniområde, norr om den östra fördelningsstationen. Föreningen får själva avgöra hur de bäst nyttjar marken och vilka koloniägare som kan och vill flytta vidare. Hur stor den nya, tilldelade ytan blir är i dagsläget inte helt klarlagt, men koloniområdet i sin helhet blir mindre än i nuvarande läge då exempelvis även dagvattenmagasin och infart ska få plats.

Fakta:

Huset blir det första huset som rivs för att lämna plats för ringvägen. Där ringvägen är planerad kommer ett antal fastigheter att beröras. Kommunfullmäktige beslutade i mars 2018 att ge ägare till berörda bostadsfastigheter ett erbjudande om att på frivillig väg sälja sina bostadsfastigheter. Erbjudandet gick ut till de bostadsfastigheter som var belägna inom en markzon som innefattade den planerade vägkroppen samt ett skyddsavstånd om 30 m från vägkanten åt båda sidor. Totalt är 24 fastigheter berörda, där 19 ägare sålt sina fastigheter till kommunen.

Ringvägen byggs för att förbättra tillgängligheten för kommuninvånarna till och förbi Trelleborgs stad. Det blir också bättre för näringslivet och de företag som vill växa eller etablera sig. Genom att leda om trafiken kan tillgängligheten till Business Center Trelleborg i de östra delarna förbättras och området utvecklas.

Med en ringväg kan Trelleborg förverkliga den nya stadsdelen Sjöstaden. En ringväg och en framtida ny hamninfart avlastar trafiken på Hamngatan, och ger förutsättningar att låta staden växa på de ytor som hamnen lämnar.

Kategorier