Eldsjäl som brinner för vattenvana och simning

Publicerad:

Kicki Erikssons element är vatten, och simning är hennes hjärtefråga. Så har det varit sedan hon själv började simträna som 7-åring, i arbetet som lärare på Pilevallskolan och via det ideella föreningsengagemanget. Nu har hon chans att bli Årets eldsjäl.

I 20 år jobbade Kicki Eriksson som lärare i förskoleklassen på Pilevallskolan. Nu är hon ansvarig för skolans simundervisning, och så jobbar hon extra som badvärd på Trelleborgs badhus.

Kicki Eriksson har genom åren tillbringat många timmar vid bassängkanten.

Fotograf: Fanny Nyberg

En välbekant miljö, då Kicki Eriksson tillbringat många timmar vid bassängkanten genom åren. Det började när badmästaren tyckte att hon som 7-åring hade talang. Hon började simträna och var fast. Efter några års uppehåll i samband med att hon bildade familj, hittade hon sen tillbaka till badhuset när barnen började träna simning.

Nominerad för träget arbete

– Jag har varit tränare, sålt lotter, suttit i styrelser. Jag har byggt mitt liv runt simningen, det finns en stor gemenskap här, säger Kicki Eriksson. 

Nu är hon nominerad till Årets ledare i Folkspels tävling Årets eldsjäl för det mångåriga och trägna arbetet med att lära barn med olika förmågor och förutsättningar att simma och bli bekväma i vatten.  

– Vatten är roligt, de flesta små barn älskar det. Samtidigt kan vatten innebära en fara, om man inte kan simma. Jag tycker inte att någon ska behöva vara rädd, jag vill att alla ska kunna åka till stranden och bada. Det är extra viktigt eftersom vi bor i en kustkommun, säger Kicki Eriksson. 

Hon berättar engagerat om en flicka som var så rädd för vatten att hon inte ens vågade doppade tårna. Kicki Eriksson lockade och stöttade och plötsligt släppte det. 

– Hon simmar gudomligt nu!

Smickrad och glad

Kicki Eriksson menar att hon har mycket att tacka simningen för; genom den har hon upplevt äventyr, och byggt upp det hon kallar för simfamiljen. När dottern Ellen fastnade för öppet vatten-simning vidgades vyerna ytterligare, och tillsammans har de deltagit i tävlingar över hela världen. 

Det är också Ellen som kommer att sitta vid sin mammas sida under den tv-sända eldsjälsgalan där vinnarna avslöjas och prisas. Kicki Eriksson är smickrad och glad över nomineringen. 

– Det känns ovant att stå i centrum på det här sättet, men om det bidrar till att simningen hamnar i fokus är värt det. 

Den som utses till Årets ledare får 50 000 kronor till ett specifikt projekt. Via föreningen, Skåre swim club, driver Kicki Eriksson idag en anpassad simskola med få barn per undervisningstillfälle och crawlskola för vuxna.  

– Jag vet inte vad vi skulle göra om vi vann, men jag har fått förfrågningar om att starta simskola för kvinnor med invandrarbakgrund, funderar Kicki Eriksson.