Avlösningsteamet ger anhöriga en paus i vardagen

Publicerad:

För att utveckla anhörigstödet och erbjuda mer kontinuitet och trygghet har Trelleborgs kommun under hösten infört ett avlösningsteam. Uppdraget är att erbjuda avlösning i hemmet så att den som är anhörig kan få möjlighet att koppla av och göra egna aktiviteter.

Ulrika Johansson och Carina Sahlin-Lahti avlastar anhöriga i Trelleborgs kommun.

Fotograf: Camilla Melinder-Odier

Carina Sahlin-Lahti och Ulrika Johansson har varit igång med sitt nya uppdrag i några veckor. Båda har mångårig erfarenhet av att arbeta inom kommunens vård och omsorg – Carina kommer senast från växelvården och Ulrika från korttidsvården.

Känns bra att göra skillnad

– Bara på den här korta tiden har jag fått en helt annan bild av anhöriga, vilket jobb de gör! Det känns väldigt bra att kunna erbjuda avlastning och göra skillnad för de anhöriga, säger Ulrika Johansson.

Ska bli bäst i Sverige

Socialnämnden har satt som mål att Trelleborgs kommun ska ha landets bästa anhörigstöd 2023. Satsningen på avlösningsteamet är en del i arbetet med att utveckla och förbättra anhörigstödet.

– För att bli bäst tror jag att det är viktigt att vi har en dialog med anhöriga, att de får säga hur de tänker och att vi lyssnar. Vi ska erbjuda ett stöd som de mår bra av. De ska känna sig trygga med oss, säger Carina Sahlin-Lahti.

Biståndsbedömd insats

Avlösning i hemmet är en biståndsbedömd insats, vilket innebär att du måste ansöka om stödet hos en biståndshandläggare. Insatsen har sedan tidigare utförts av hemvårdspersonal men nu pågår successivt en överflyttning av dessa ärenden till avlösningsteamet.

Från och med den 15 november täcker Carina och Ulrika upp fem hemvårdsområden (Smyge, Centrum Väster, Centrum Öster, Centrum Norr och Centrum). Inom kort ska samtliga hemvårdsområden ingå i teamets uppdrag – och då ska teamet också förstärkas med mer personal.

– Reaktionerna hittills har varit positiva, både bland brukare och anhöriga. Framför allt kontinuiteten tas upp – det skapar en trygghet att vi är samma som kommer tillbaka, säger Carina.

Inleds med välkomstsamtal

En kontakt inleds med ett välkomstsamtal för att alla parter ska få en bild av hur insatsen bäst kan utföras.

– Under de samtalen får vi en bild av vad brukarna är intresserade av. Det kan vara att stanna hemma och spela spel eller titta i böcker, det kan också vara att gå ut på promenader eller ta en kopp kaffe. För den anhöriga skapar det möjligheter att till exempel själv vila upp sig, gå ut och träffa vänner eller uträtta ärenden, säger Ulrika.

Blev snabbt intresserade

När tjänsterna inom avlösningsteamet skulle tillsättas blev både Carina och Ulrika snabbt intresserade.

– Jag blev nyfiken eftersom jag jobbat inom växelvården tidigare. Med detta fanns möjlighet att komma ännu närmare brukarna och mötas i deras hemmiljö. Det blir lite extra personligt då, säger Carina.

– Det lät spännande och det känns kul att få vara med från början på en sådan här satsning. Anhöriga drar ett jättetungt lass och det känns bra att kunna ge dem stöd, säger Ulrika.

Mer information

Avlösning i hemmet – så fungerar det

Kategorier