Årets medarbetare ger av sitt hjärta

Publicerad:

Det var kärleken som förde honom från Italien till Sverige. Nu har kärleken för jobbet lett till en fin utmärkelse. Giuseppe Piccolo på Bäckahästens äldreboende har utsetts till årets medarbetare av socialnämnden i Trelleborgs kommun.

Giuseppe Piccolo är årets medarbetare 2023 – utsedd av socialnämnden i Trelleborgs kommun.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– När jag fick veta det trodde jag inte att det var sant. Är det här som dolda kameran, tänkte jag. Jag hade aldrig förväntat mig en sådan här utmärkelse. Det gör mig verkligen glad och jag känner mig stolt över att jobba i Trelleborgs kommun, säger Giuseppe.

Har många roller

Han lämnade Italien för att bygga ett nytt liv i Sverige tillsammans med sin fru. 2018 fick han sommarvikariat inom kommunens vård och omsorg. Han vikarierade på flera olika boenden och allra mest på Bäckahästen. Här blev han också tillsvidareanställd i augusti 2021.

Nu, drygt två år senare, är han vårdbiträde, samordnare, ambassadör, språkombud – och årets medarbetare.

Varför tror du att du blev årets medarbetare?

– Bra fråga! Jag vet inte, men jag tänker att det är för att jag engagerar mig i det jag gör. Jag älskar det jag gör. Jag ger av mig själv, jag ger av mitt hjärta.

Vad tycker du själv är viktiga egenskaper för att vara en god medarbetare?

– Att du känner dig trygg och säker i det du gör, att du anstränger dig för att hjälpa dina kollegor. Att du inte ger upp utan att du kämpar för att skapa något gott för verksamheten, för kommunen. Det lönar sig.

Hur skulle dina kollegor beskriva dig?

– Att jag är ärlig och tillgänglighet, någon som alltid försöker hjälpa till. Jag är en glad person som engagerar mig i mina uppgifter.

Och vad skulle hyresgästerna på Bäckahästen säga?

– De skulle nog säga att jag sprider glädje, att jag gillar att sjunga och sitta och prata med dem. Jag hoppas att de skulle säga att jag fokuserar på dem, för de är verkligen i mitt fokus.

Delas ut för femte året

Det är femte året som socialnämnden delar ut priset som årets medarbetare inom socialförvaltningen. Medarbetare på förvaltningen kan nominera en kollega och utifrån nomineringarna är det sedan nämndens presidium som utser vinnaren.

Motiveringen

I motiveringen till valet för 2023 står:

”Du är en sann inspiratör. Med din positiva framtoning och glädjespridare-anda tar du dig an nya utmaningar med nyfikenhet, bravur och beslutsamhet. Du finns som stöd för kollegor och ställer alltid upp. Du är engagerad och en god förebild genom att bli både ambassadör och språkombud. Du utmanar dig själv och provar nya saker och har en grundtanke om att aldrig sluta försöka. Du är en värdig vinnare att bli årets medarbetare!”

Utför sina uppdrag med glädje

Giuseppe har nyligen fått extra ansvar på Bäckahästen i rollen som samordnare. Utöver det är han utvald till både ambassadör och språkombud. I rollen som ambassadör är han bland annat ute på skolor och mässor för att berätta om jobbet och få fler intresserade att arbeta inom vård och omsorg.

– För mig handlar det om att göra skillnad och få möjlighet att visa upp min arbetsgivare och vad det innebär att jobba för Trelleborgs kommun. Det är lätt för mig för jag gör det med glädje!

Tidigare vinnare

Årets medarbetare har utsetts av socialnämnden sedan 2019. Här är tidigare vinnare:

  • 2019: Lina Hansson, sjuksköterska på sjuksköterskeenheten
  • 2020: Elvira Muminovic, undersköterska på Silverängens äldreboende
  • 2021: Lotta Gustafsson, aktivitetsledare på Jollen, socialpsykiatrin
  • 2022: Sandra Cederlund Pettersson, stödassistent på daglig verksamhet, LSS