Anhörigombud en del i målet att ha Sveriges bästa anhörigstöd

Publicerad:

Socialnämnden har satt som mål att Trelleborg ska ha Sveriges bästa anhörigstöd. Kommunens vård- och omsorgsverksamhet arbetar på olika sätt för att nå dit. Till exempel införs nu anhörigombud på särskilt boende och inom hemvården. Izabela Untaru, undersköterska på Smygehem, är ett anhörigombuden.

Izabela Untaru, undersköterska på Smygehem, är ett av anhörigombuden som ska arbeta för att Trelleborg erbjuder Sveriges bästa anhörigstöd.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Jag har länge varit intresserad av hur vi kan förändra människors liv bara genom att lyssna och prata. Det har blivit extra viktigt för mig sedan jag flyttade hit från Rumänien för tre år sedan. Hur jag kan lyssna och prata för att förstå och bli förstådd, säger Izabela som började arbeta på Smygehem för ett och ett halvt år sedan.

Helt rätt i tiden

Mot den bakgrunden tar hon uppgiften som anhörigombud på största allvar. Kommunens utsedda anhörigombud har nyligen gått en utbildning och fått lära sig ännu mer om hur de kan stötta anhöriga.

– Det är helt rätt i tiden. Att stötta anhöriga har blivit ännu viktigare under pandemin när de inte själva har kunnat komma hit på samma sätt som tidigare. Vi har fått lära oss mer om kommunikation och hur vi kan informera anhöriga på ett bra sätt. Anhöriga ska känna sig trygga med att deras nära och kära blir väl omhändertagna här, säger Izabela.

Komplement till anhörigcenter

Anhörigombud har nu utsetts på samtliga särskilda boenden och inom alla hemvårdsområden. Sedan tidigare har kommunen anhörigkonsulenter som utgår från anhörigcenter på Västergatan i Trelleborg.

– Att gå en gemensam utbildning med andra anhörigombud har varit väldigt bra. Alla har bidragit med sina erfarenheter och exempel från sin vardag och vi har tillsammans pratat om lösningar. Efter sommaren ska alla våra kollegor gå en webbutbildning i ämnet.

Digitalt anhörigstöd

Anhörigombud ute i verksamheterna är ett av flera sätt att ytterligare stärka stödet till anhöriga. Tidigare i år lanserade kommunen ett digitalt anhörigstöd via plattformen En bra plats. Här finns information, forskning och fakta i text samt korta filmer. Anhöriga i Trelleborgs kommun kan också möta andra anhöriga från hela Sverige via den digitala plattformen.

Går att följa på Facebook

Vardagen på Smygehem kan följas bland annat via verksamhetens Facebook-sida.

– På vår Facebook-sida lägger vi upp bilder på våra aktiviteter, sådant som vi gör i vardagen. Anhöriga får en bättre bild av vad vi gör för deras familjemedlemmar. Även om man inte följer oss på Facebook får man veta hur det går. Vi ringer, skickar bilder och ger information om något i våra rutiner förändras. Det är viktigt att anhöriga känner sig trygga, säger Izabela Untaru.

Kategorier