#Stickaktivism! Sticka mot våld i nära relationer

En 6 km lång stickad halsduk har kommit till Trelleborgs Museum. Vill du bidra? Skicka ditt alster till museet eller filma dina stickande händer!

En del av den sex kilometer långa halsduken visas nu i utställningen #Stickaktivism i Valengallerian. Utställningen vill belysa problemet med våld i nära relationer.<br /> <br />

Fotograf: Yana Broberg

Våld i hemmet är ett allvarligt problem över hela världen och pandemin har inte underlättat situationen för dem som utsätts för våldet. Föreningen Harituz i Asigarraga, Spanien, startade år 2014 projektet ”No dejas contra la violencia sexista – nystan mot könsrelaterat våld” för att belysa våld i nära relationer. Där började en halsduk att stickas, som idag är nästan sex kilometer lång. Nu visas halsduken i Valengallerian till den 22 mars, i en utställning kallad #Stickaktivism.

Utställningen invigs på Youtube

Utställningen invigs officiellt den 20 februari klockan 12 via en livesändning på Youtube då det bland annat kommer att visas en dokumentär om det spanska projektet och ett samtal med några av de spanska medlemmarna.

Invigningen av utställningen den 20 februari

Du som vill lägga till några centimeter till denna globala fredshälsning kan göra det genom att skicka ditt stickade bidrag till Trelleborgs Museum. Vi kan tillsammans verka för att öppna upp för samtal på arbetet eller på fritiden, och på så sätt stötta dem som utsätts för våld i hemmet och även förmå dem som använder våld att söka hjälp.

Gör så här om du vill bidra till projektet

  • Hämta en kostnadsfri stickpåse på Ur & Penn, Valengallerian
  • Bredd på halsduken: ungefär 30 centimeter
  • Längd på halsduken: valfri
  • Inlämning: små bidrag lämnas i Trelleborgs museums brevlåda vid entrén
  • Kontakta Trelleborgs Museum om du har större alster.
    Tel: 0410 733045

Bidrag till utställningen kan lämnas till Trelleborgs Museum fram till den 22 mars.

Filma när du stickar

Vi vill även se dina stickande händer! Filma när du stickar och skicka videon till oss, så gör vi ett collage av alla som stickar för fred.

Längd på filmen: 1-3 min

Vy: Gärna liggande format och så att bara händerna och stickandet syns

Mejla din film till Trelleborgs museum.

E-post: debora.svensson@trelleborg.se

Filmen kommer att visas på våra sociala medier:
@trelleborgsmuseum
@abf_sydvastra_skane
@valengallerian

Bakgrund - #Stickaktivism! Sticka mot våld i nära relationer

Föreningen Harituz i Asigarraga, Spanien, startade år 2014 projektet ”No dejas contra la violencia sexista – nystan mot könsrelaterat våld”, för att belysa våld i hemmet. Där började en halsduk att stickas, som idag nästan är 6 km lång. Våld i hemmet är ett stort problem som drabbar även oss i Sverige – och pandemin har inte underlättat situationen. Vi kan tillsammans verka för att öppna upp för samtal på arbetet, fritiden eller kring matbordet – och på så sätt kanske stötta de som behandlas illa och framförallt förmå de som behandlar illa att söka hjälp. Målet är inte att vara ett plåster – utan se till att skadan inte sker.

Länk till youtubefilm, syntolkad

https://www.youtube.com/watch?v=2tiCBDbzbBY

Länk till youtubefilm, icke syntolkad

https://www.youtube.com/watch?v=w0IojRBh2AE
(En hälsning från Anna Kvist och Gerd Persson i föreningen Sticka för fred)

Kultur- och fritidsförvaltningen