Stadslifv

I utställningen Stadslifv, berättas levande och inspirerat om Trelleborgs långa och spännande historia, alltifrån 600-talet och fram till våra dagar. Hur många svenska städer kan skryta med en sådan bakgrund?

Tioöresflickan i utställningen Stadslifv.

Tioöresflickan i utställningen Stadslifv.

Fotograf: Ylwa Moritz

Stadslifv är en utställning som visserligen berättar om Trelleborg allt ifrån den allra första bosättningen på 600-talet, men som framför allt handlar om industrialismen och tiden från 1800-tal och fram till mitten av 1900-talet – de egensinniga grosshandlarnas era. En omvälvande tid, både i Världen och i Trelleborg.

Nyheter i utställningen Stadslifv

Vi har haft möjlighet att förnya vår stadshistoriska utställning, Stadslifv. Ett kollage med välkända trelleborgsbyggnader pryder nu en vägg. Det har också producerats en kortfilm om andra världskriget som visas i utställningen. Dessutom har vi nu ett barnspår där trelleborgsflickan Ella berättar om sin stad.

Utställningen Stadslifv har fått en stilfull arkitekturvägg – en hyllning till staden Trelleborg och de byggnader som restes i staden runt förra sekelskiftet. Konstverket har skapats efter fotografier som förts samman och byggnaderna har medvetet flyttats runt, liksom tidsepoker och faktiska storlekar. Ett flertal av förebilderna har tyvärr rivits, men en hel del finns kvar. Det de alla har gemensamt är att de bär på en berättelse som för stadshistorian framåt.

Andra världskriget har fått mer plats i utställningen. Bland annat har vi producerat en kortfilm om krigets påverkan på Sverige och inte minst på Trelleborg.

Vårt senaste tillskott i museifamiljen är Ella, en fiktiv trelleborgsflicka som berättar om sitt liv runt sekelskiftet 1900. I vårt nya barnspår kan man följa Ellas vardag i skolan, på fritiden och när hon drömmer om framtiden.

Andra Världskriget har fått mer plats i utställningen Stadslifv.

Fotograf: Ylwa Moritz

Debora Svensson har tecknat den nya arkitekturväggen

Fotograf: Ylwa Moritz

I utställningen Stadslifv berättar Ella hur det var att vara barn kring år 1900.

Kultur- och fritidsförvaltningen