ÖGA mot ÖGA

I utställningen  ÖGA mot ÖGA på Trelleborgs museum får du möta kändisvikingen från Vannhög och drottningen från Vemmerlöv, för att inte tala om de 7000-åriga skateholmarna.

En spännande upplevelse för alla åldrar!

Sittande kvinnan i utställningen ÖGA mot ÖGA. Rekonstruerad av Oscar Nilsson.

Fotograf: Ylwa Moritz

En ny – om än 7000-årig – kvinna har anlänt till museet och utställningen ÖGA mot ÖGA. En liten späd kvinna, med fina anletsdrag och avundsvärt höga kindknotor. Men vem var hon? Varför fick hon en sådan pampig begravning på Skateholmsboplatsen – sittande på två kronhjortshorn och med en fantastisk uppsättning smycken på kroppen?

Hon är rekonstruerad av den skicklige Oscar Nilsson, samme man som gjort vår viking med filade tänder. Vår kvinna har redan blivit oerhört uppmärksammad, efter National Geographic har det redan efter några dagar följt förfrågningar från tidskrifter i USA, England, Frankrike, Norge och Sverige. Vår viking, som tidigare var Trelleborgs störste kändis, riskerar att bli degraderad…

Den nya DNA-forskningen har gett sensationella resultat när det gäller arkeologi. Vi vet nu att Skandinavien under stenåldern var den plats i Europa där människor var allra mest genetiskt  blandade. Efter fångsfolken följde ytterligare invandringar, först kom det hit  jordbrukare och sedan anlände ett herdefolk. Alla införde de nya idéer och tekniker och förde sina gener vidare i generation efter generation. Om detta och mycket, mycket mer berättar vi i vår spännande fornsal.

Vannhögsvikingen

Fotograf: Ylwa Moritz

Kultur- och fritidsförvaltningen