Jan Troell - till augusti 2022

En personlig utställning om en av våra främsta och mest kände filmmakare. Jan är skaparen av oförglömliga filmer som är fyllda av skönhet och humor – allt sett genom en filmmästares ögon.

Jan Troell spelar in filmen Sagolandet

Fotograf: Göran Setterberg

Det är lyrik och längtan, lek och fantasi som vävs samman med nyanser i svart. Jans sätt att betrakta och skildra världen är sinnlig och oväntad. Det finns ingen tvekan om att livet är hårt och skört men vi lämnas aldrig utan hopp och drömmar. Rytmen i klippen, känsligheten i tonerna – intensiteten som ger oss oförglömliga ögonblick.

I Smygehamn med havet som granne har Jan låtit öppna dörrarna till sina klipprum. Han är samlaren med stora mått mätt – vilken lycka! Manus, fotografier, teckningar, kameror och skulpturer får komma fram i ljuset på Trelleborgs Museum. Vi har också bjudit in konstnärers tolkningar, och så klart visar vi Jan Troells filmer!

Jan Gustaf Troell föds den 23 juli 1931 i Limhamn. Hans ankomst till världen fångas på film, liksom hans första steg, hans lek och nyfikna tillvaro. Han utforskar kameran med kompisen Ove och får de bästa råd av hovfotografen Eric Jeppsson som bor i samma kvarter. Jan utbildar sig till folkskollärare och redan på 50-talet spelar han in sina första kortfilmer. Jan är folkskolläraren som blir en världsberömd filmregissör!

Alla moment hör konstnärskapet till – manus, foto, regi och klippning. Jan vågar lita på intuitionen, följa sin impuls, våndas i valen, men visar att det går.

Allt är möjligt

En sann inspiration för nästa generations filmskapare…

Utställningen om Jan Troell visas på Trelleborgs museum till och med 22 augusti 2022.

BIAN visar

BIAN på Trelleborgs Museum visar filmer av JAN TROELL

Närvarande (82 min)
Såväl Jan Troell som Georg Oddner hör till vår tids stora bildskapare.
I Närvarande skildrar Jan Troell vännen och fotografen Georg Oddner.
”Bilden försöker stanna tiden så att man kan titta på tiden eller betrakta tiden. Där här är en tid, det är berättelserna om oss. Att kunna se på tiden, att betrakta den och kunna återvända till tiden gång på gång. Jag har tagit massor av fotografier men bara någon gång, någon enstaka gång, så blir fotografi till bild. Och för mig är bild någonting som är ganska märkvärdigt.” – Georg Oddner

Vid diktens port (9 min)
En kortfilm om det egyptiska paret som står stilla mitt i strömmen av museibesökare, en lyrisk påminnelse om närhet och förtroende som trotsar tiden. Träskulpturen står i den egyptiska avdelningen på Louvren och är från omkring 2400 f. Kr. I filmen läser Sven-Bertil Taube Vid diktens port, Nils Ferlins vackra dikt om människans eviga strävan.

Vem var Du Axel Ebbe? (58 min) Jan Troell & Jan Hemmel
Axel Ebbe var en originell och mångsidig konstnär, skulptör, grafiker och poet med egen konsthall i Trelleborg. Hans offentliga verk finns på många ställen i Skåne, Arbetets ära på Möllevångstorget i Malmö och Mannen som bryter sig ur klippan i Lund, för att bara nämna några. I filmen läser Björn Kjellman ur brev mellan Axel Ebbe och vännen Algot Ruhe – öppenhjärtigt, dråpligt och vi får en inblick i hans tankevärld om konst, kvinnor och passion!

Kultur- och fritidsförvaltningen