ÖGA mot ÖGA

Vill du lära känna dem som bodde här långt före oss? I utställningen försöker vi komma dem så nära som möjligt, med hjälp av vetenskapliga rekonstruktioner och konstnärliga gestaltningar. Samtidigt lägger vi stor vikt vid att eleverna också kommer nära källorna och att de får möjlighet att fundera på hur dessa källor används och tolkas.

Tre individer i utställningen Öga mot Öga. Skulpturen till vänster är gjord av Gert Germerad. Kvinnan är gestaltad av Callum Reid vid Dundee universitet och vikingen till höger är gjord av Oscar Nilsson.

Fotograf: Peter Christiansen

Välj mellan 45 minuter som är enbart visning, 90 minuter som även innefattar ett kortare prova-på-pass samt 180 minuter som är vårt halvdagsprogram som innefattar ”gravövning” och egen tillverkning i fornverkstan. Mer detaljerat program och priser finns under Pedagogisk verksamhet.

Välj mellan tre olika pedagogiska upplägg.

Program 1

är 45 minuter långt och ger en kort introduktion till jägar/samlarnas värld utifrån vad vi vet om människorna som levde i Skateholm för 7000 år sedan. Vi ser på rekonstruktioner av deras redskap och pratar om hur de har använts. Vad berättar gravarna om människornas liv? Vad berättar de inte?

Program 2

är 90 minuter och då hinner vi även praktiskt själva prova Skateholmarnas redskap och att arbeta med material som vi sällan eller aldrig använder nuförtiden? Hur är det att skära med en flintkniv eller göra hål med en syl av rådjursben? Är det bra väder går vi ut och testar hur lätt eller svårt det är att göra upp eld med trä mot trämetoden.

Program 3

är vårt halvdagsprogram. Förutom det som vi hinner i program 2 så ingår också en ”gravövning” och att eleverna tillverkar ett eget föremål med tidstypiska tekniker och material, som de sedan kan ta med hem.

Program 1: Tid: 45 minuter. Kostnad: 360 kr
Program 2: Tid: 90 minuter. Kostnad: 720 kr
Program 3: Tid: 180 minuter + 30 minuter lunchpaus, totalt 3 timmar 30 minuter. Kostnad: 1300+20 kronor/elev (material)
Målgrupp: från årskurs 3.

Program 3 ingår i Trelleborgs kommuns kulturgaranti för årskurs 3.

Kultur- och fritidsförvaltningen