Skaparglädje

Vi vill väcka er skaparglädje och skräddarsyr gärna upplägg tillsammans med er, lärare, elever, förskolor, fritids och fritidsgårdar. Välkomna att boka ett skapande projekt på Trelleborgen, vi har flera års erfarenhet av annorlunda elevprojekt med temat skapande. Programmen är bokningsbara året runt och kan även vara en del i Skapande Skola.

Kom till oss och prova historiska slöjdtekniker, rollekar och äventyrspedagogik.

Fotograf: Linda Olofsson

På vikingamuseet Trelleborgen leker vi med tiden. Vi arbetar med historiska slöjdtekniker, rollekar och äventyrspedagogik med viking i fokus för att möta dagens aktuella undervisningsteman i skolan.

Här gör vi som vikingarna och följer årstiderna. Vi lär oss av vikingatiden om hållbart leverne och om hur vi kan nyttja naturens resurser. Vi lever efter rådande väderlek och förutsättningar, slöjdar, lagar mat, tränar våra färdigheter i bågskytte och hantverk. Vi experimenterar med tekniker och testar arkeologernas teorier i praktiken.

Under sommarhalvåret är vi ute på vår vikingagård och arbetar med vikingahantverk i autentisk miljö eller löser kluriga utmaningar på borgområdet. Under vinterhalvåret flyttar vi in i våra rekonstruerade hus och kurar ihop oss runt eldstaden, slappnar av och lyssnar till berättelser från förr och från vikingarnas sagovärld. Vi kan också ses inne i vikingamuseet där vi dukar upp för slöjdprojekt eller skapar vikingapoesi.

För de yngre passar programmet Juletid, om seder kring jul med dofter och smaker från förr, som avslutning på höstterminen.

Vad kostar det?

Riktpris är 360 kronor för 45 minuter plus eventuella materialkostnader. Vi kan också komma ut till er på skolan, då tillkommer ersättning för resa.

Exempel på program

Vi presenterar gärna färdiga programförslag utifrån era önskemål om innehåll. Tillsammans kan vi sätta ihop ett roligt och åldersanpassat projekt till exempel inom Skapande Skola och fördjupa oss i ett ämne som intresserar er. Här är exempel på program:

Hantverk

Fördjupa er i någon av vikingatidens hantverkstekniker som växtfärgning, ullberedning, tovning, smide, myntslagning, skriva med runor, tenngjutning, göra upp eld, vävning eller matlagning. Vi pratar om råmaterial, verkstäder, handel och livet på vikingatiden och kopplar detta till olika tidsepoker och hur vi lever idag.

Halvklass (ca 12 elever). 2 timmar inklusive paus, 720 kronor + 20 kronor/elev.

Upplägget kan anpassas till grupper med fler elever.

Kombinera gärna projektet med ett besök i Trelleborgs museers kulturmagasin och titta på äldre dräkter, föremål, olika historiska material och redskap i samlingarna.

Juletid

Välkomna till mysig julstämning på Trelleborgen och se hur julen firades förr. Vi träffas i ett av våra rekonstruerade hus och pratar om vikingatida och medeltida seder kring juletid. I ljuslågans sken får ni känna dofter och smaker från förr. Klä er varmt!

Max 20 barn. 45 minuter, 360 kronor + 20 kronor/barn

Vikingapoesi

Med anledning av världspoesidagen 21 mars har vi tagit fram en poesiverkstad i vikingastil. Eleverna får skapa egen hávamálpoesi utifrån sitt liv och idén om en hållbar framtid. Hávamál kan förstås som en samling strofer med levnadsregler eller vett och etikett åt folket i diktform. Vi känner dem från 1200-talets Edda och de var antagligen välkända även i vikingatida Trelleborg. Hur skulle de se ut idag? Vi bygger om texterna och skapar egna dikter med vikingarnas hávamál som utgångspunkt. Ni får även testa fjäderpenna och att skriva med runor.

Gärna halvklass. 45 minuter, 360 kronor + 20 kronor/elev.

Trelleborgen pedagogik

Besöksadress

Västra Vallgatan 6
231 64 Trelleborg

Kultur- och fritidsförvaltningen