Sommarlovsaktiviteter

Kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar sommarlovsaktiviteter till kommunens grundskoleelever tillsammans med lokala ungdomsföreningar. Träffa nya kompisar, prova på både kultur och idrott och återkom sedan till föreningsverksamheten till hösten!

Sommarlovskul på Dalabadet
Foto: Maria Tigerschiöld Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Sommarlovskul på Dalabadet

Många miljoner till gratis lovaktiviteter

Tack vare statligt sommarlovsstöd kunde 3 635 barn prova gratis kultur- och fritidsaktiviteter på sommarlovet i Trelleborg!

Totalt 3 635 barn i åldern 6-15 år deltog i årets sommarlovsprogram. Av dessa var 2 044 flickor och 1 591 pojkar.

Tjugosju olika aktiviteter arrangerades av kultur- och fritidsförvaltningen och lokala föreningar. Barnen fick träffa nya kompisar, prova på både kultur och idrott och återkommer förhoppningsvis till föreningsverksamheten till hösten!

Antalet deltagare i år har mer än fördubblats jämfört med förra året. Det kan till stor del förklaras med kommunens medvetna satsning på drop-in-aktiviteter där arrangörerna bjuder in deltagare utan föranmälan. Barn och ungdomar kan finnas med som deltagare mer än en gång om man provat på flera olika aktiviteter eller varit med på samma typ av aktivitet vid flera tillfällen.

Beach-handboll hela sommaren på Stortorget, Vattenverkstad på fem olika stränder och Öppet Hus – Föreningskul på Söderslättshallen har varit väldigt populärt, liksom brottning, familjeföreställning på Parken, fullbokat fotbollscamp och sommardagläger. På Fritidsbanken utlånades dessutom gratis sportutrustning.

Sommarlovsprogram 2017 (PDF-dokument, 315 kB)

Sommarlovsstöd till gratis sommaraktiviteter

Regeringen fördelade 688 891 kronor till Trelleborgs kommun 2017 för gratis sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar i åldern 6-15 år. Totalt utbetalas 200 miljoner kronor per år 2016-2019 till landets kommuner.

Regeringen utlovar ytterligare 250 miljoner kronor till gratis lovaktiviteter

I budgetpropositionen för 2018 avsätter regeringen dessutom ytterligare 250 miljoner kronor per år 2018-2020 till gratis lovaktiviteter hela året, inte enbart på sommarlovet. Stödet ska fördelas via länsstyrelserna till kommunerna.

Ett glatt inslag i barnens sommarlov!

Här är ett urval kommentarer från medverkande arrangörer och deltagare på sommarlovskul 2017:

Flera barn efterfrågade under lägret om det fanns chans till övernattning, vilket kanske är möjligt att genomföra i framtiden.

Vikingalekar var med på Öppet Hus för första gången vilket var väldigt uppskattat.

Alla ville komma tillbaka och fortsätta. Många glada föräldrar kom till vikingamarknaden.

Alla lyssnade noga på ledarens tips och kom med massa bra idéer om vad de skulle fotografera.

Många hade fått nya vänner från olika delar av kommunen. Eftersom allt ingick, aktiviteter, dryck och lunch med tillbehör, så var detta verkligen något som gynnade barn från ekonomiskt utsatta familjer.

Att det erbjuds gratis prova-på upplever vi inspirerar många att våga. Våra egna ungdomar fick agera ledare tillsammans med sin ordinarie tränare.

Varje år vi har sommarmusikskolan så kommer både nya och gamla elever.

Det var ett mycket lyckat projekt som har lett vidare till terminsverksamhet med de äldre deltagarna mellan 13-16 år.

Vi vet att en del av barnen kommer från familjer med många barn och hoppas därmed att dagen var ett glatt inslag i deras sommarlov för de familjer som kanske inte har det så väl ställt ekonomiskt.

Vi har lyckats öppna upp en ny värld för många av våra deltagare. Många av deltagarna saknade en anknytning till något föreningsliv i Trelleborg. Vi har hänvisat deltagare till olika föreningar för att komma in i föreningslivet.

Trelleborg Tillsammans

Kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar sommarlovsaktiviteter till kommunens grundskoleelever tillsammans med lokala ungdomsföreningar. Det är vår förhoppning att vi kan erbjuda skollediga barn och ungdomar ett smörgåsbord av olika aktiviteter under hela sommarlovet. Stort tack till alla som ställer upp med ledare och engagemang!

Badhuset

Badhuset arrangeras varje år sommarsimskola för dig som inte kan simma. Badhuset är fullt av aktiviteter för föreningar, skola, barn och vuxna! Du kan även boka Badhuset för barnkalas och fester. Badhuset har stängt fyra veckor på sommaren för service och underhåll.

Fritidsgårdarna

Som vanligt har också fritidsgårdarna massvis med roliga aktiviteter på sommarlovet, både till gamla och nya gårdsbesökare. Kom och se hur vi har det – här finns alltid plats till fler!

Sommarkollo med övernattning

Sommarkollo med övernattning finns för tillfället inte i Trelleborgs kommun.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?