Parkens historia

En av de tidigaste folkparkerna i Sverige var Folkets park i Trelleborg. Den lokal som nu heter Parken.

Folkets park
Foto: arkivbild Licens: © Copyright Folkets park

Under 1800-talet utvecklades industrierna i Skåne, och under senare delen av detsamma flyttade industriverksamheten från landsbygden in till städerna. Många som tidigare bott på landet flyttade då också och blev stadsbor.

När fler människor flyttade in i städerna började de små trädgårdsområdena försvinna och industriarbetarna saknade ett grönt område där de kunde koppla av och njuta av naturen. Man diskuterade i många år hur man skulle göra det bättre för industriarbetarna och till slut tog arbetarrörelsen i Malmö tag i saken och bestämde att man skulle göra en Folkets park med friluftsteater och karuseller mitt bland de grönskande träden. Man kunde inviga den första Folkets park i Malmö i Sverige år 1891.

Idén om Folkets park spred sig snabbt från Malmö till resten av Sverige och det dröjde inte länge förrän många städer och byar hade en egen Folkets park. I Lund och Helsingborg anlades Folkparker år 1895, i Ystad 1896 och i Trelleborg 1897.

Med tiden blev teatern allt mer dominerande i Folkets park, kanske för att biljettpriserna var låga, miljön var tilltalande och att pjäserna som spelades var uppskattade. Här fanns även café där man gärna njöt av en kopp kaffe med dopp. Det var en samlingspunkt för stadens invånare.

Trelleborgs Folkets Park är en av Sveriges äldsta och dess historia började 1897 när den Braconierska gården köptes in för att göras om till ett Folkets hus där Arbetarrörelsen kunde hålla möten och sammankomster. Senare bildades Folkets Park, som invigdes 1906. Pengarna till köpet hade samlats in genom försäljning av aktier till Trelleborgs arbetare.

Den nuvarande Rotundan var från början den enda samlingslokalen och det fanns dansbana ute i parken.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?