Utställningar

I utställningen Stadslifv, berättas levande och inspirerat om Trelleborgs långa och spännande historia, alltifrån 600-talet och fram till våra dagar. Hur många svenska städer kan skryta med en sådan bakgrund?

I utställningen ÖGA mot ÖGA får du möta individer som alla levde på Söderslätt för länge, länge sedan. Kändisvikingen från Vannhög, drottningen från Vemmerlöv, för att inte tala om de 7000-åriga Skateholmarna.

Dessutom pågår hela tiden flera olika tillfälliga utställningar, mycket konst och konsthantverk men också arkeologi, historia, miljö,... Utställningarna letar sig ibland även in i BIAN, till exempel med intressanta filmer om olika konstnärer.

Utställningar år 2018

White Diaries - Peter Callesen

 24.11- 25.2
Konstnären som kan skapa magi med ett vanligt A-4 papper. Eteriska pappersklipp med stora känslor.

Opplöt, röekjol å stubb

20.1 - 13.5
Ta del av Trelleborgs Museums fina samling av allmogedräkt från Söderslätt! En härlig färgprakt och en riktig fest för ögat! Till utställningen hör ett rikt program med föreläsningar och kurser, en del i museets egen regi, en del håller Skånes Hemslöjdsförbund i.

Annika Wide - Skulptur och måleri

3.3 - 15.4
Trelleborgs Museum har fått en generös donation av konstnären Annika Wide - en mångfacetterad konstnär som arbetar med illustrationer, måleri och skulptur. Verken omspänner tidsmässigt 1960-talet och framåt. Här visas en retrospektiv utställning från avskalad, formsäkert ren skulptur i sten till hennes senaste färgrika målningar med motivval starkt inspirerade från ön Dominica i Västindien var Annika Wide bott sedan 1997.

SLOW Textila uttryck som får ta tid
Takao Momiyama och Kiwa Saito

21.4 - 10.6
Med Japan som gemensam nämnare ställer formgivarna och textilkonstnärerna Takao Momiyama och Kiwa Saito ut tillsammans. Två vitt skilda uttryck men med många beröringspunkter, som de textila materialen och tekniker som kräver tid. Takao Momiyama arbetar gärna med sashiko – en slags japanskt broderi med fina små stygn ochKiwa Saito med textil konst och installationer med en utsökt detaljrikedom.

NELL WALDEN - Trelleborgsflickan
som gjorde världen till sin

 2.6 - mars 2019
En utställning som berättar om konst, passion och framtidstro. Vi berättar om tiden kring och efter förra sekelskiftet, två världskrig, depression och ett Europa i förvandling – 1900-talets Europa, sedd genom en äventyrlig och strategisk kvinnas ögon.

SUSTAINABLE COUTURE Kläder och accessoarer
Frida Martinsson

16.6 - 26.8
Haute Couture av återvunnen cykelslang – kanske inte helt givet, eller förväntat… Designern Frida Martinsson, kvinnan bakom märket by FRIDA EM skapar klänningar och accessoarer som svävar i gränslandet mellan sinnlighet och avantgarde. Modigt och förföriskt, eller mera lekfullt? Allt handgjort och exklusivt för bäraren - en slags haute couture av återvunnet gummi.

KÄNSLAN AV ATT LERAN LIGGER FAST - Pernilla Norrman film och keramik

 1.9 - 28.10
Pernilla Norrman hämtar sedan decennier tillbaka lera vid en igenvuxen och otillgänglig plats i skogen utanför Ystad. Platsen ligger dold för världen, bara den som vet kan ana spåren efter ett av de många tegelbruk som funnits i Skåne. Med filmverket ”Känslan av att leran ligger fast” få vi lära känna denna speciella plats. Men det handlar också om att sätta kroppen i realtion till materialet, om hur leran omhändertas och bearbetas i en keramisk och gestaltande process

UTVALT – Hemslöjden

3.11 - 13.1
Utvalt i Skåne är en jurybedömd vandringsutställning med fokus på handgjord form – allt från design, slöjd- och bruksföremål till det fria och konceptuella.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?