Utställningar och evenemang

I utställningen Stadslifv, berättas levande och inspirerat om Trelleborgs långa och spännande historia, alltifrån 600-talet och fram till våra dagar. Hur många svenska städer kan skryta med en sådan bakgrund?

I utställningen ÖGA mot ÖGA får du möta individer som alla levde på Söderslätt för länge, länge sedan. Kändisvikingen från Vannhög, drottningen från Vemmerlöv, den sittande kvinnan eller för att inte tala om de 7000-åriga Skateholmarna.

Dessutom pågår hela tiden flera olika tillfälliga utställningar, mycket konst och konsthantverk men också arkeologi, historia, miljö... Utställningarna letar sig ibland även in i BIAN, till exempel med intressanta filmer om olika konstnärer.

Trelleborgs Museum tar givetvis följderna av coronaviruset på allvar och agerar enligt myndigheternas rekommendation. Museet är öppet, men utställningen mekARTiskt med Matz Nordell skjuts upp till nästa år.

Tillfälliga utställningar och evenemang 2020

Grafiktriennalen XVI

4.4-24.5
Grafik på höjden och tvären! En samlingsutställning med grafiken som gemensam nämnare, där 171 konstnärer med minst lika många verk deltar. Grafiktriennal XVI strävar efter att utforska och presentera ett utsnitt ur den samtida nordiska grafiken.

THE GARDEN - Jan Cardell

30.5-7.9
En mekanisk och musikalisk trädgård fylld med vackra och märkliga växter som som besökare kan få låta och röra sig på många olika sätt.

Jan Troell

17.6-2022
En personlig utställning om en av våra främsta filmregissörer. Jan är skaparen av oförglömliga filmer fyllda av skönhet och humor - allt sett genom en filmmästares ögon.

Tidigare utställningar 2019

NELL WALDEN - Trelleborgsflickan som gjorde världen till sin

- 24.11 2019 En utställning som berättar om konst, passion och framtidstro. Vi berättar om tiden kring och efter förra sekelskiftet, två världskrig, depression och ett Europa i förvandling – 1900-talets Europa, sedd genom en äventyrlig och strategisk kvinnas ögon.

REKVISITA FÖR DRÖMMAR - Robert Karlsson skulptur och konsthantverk

26.1-10.3 2019
Med skickligt handlag bearbetar Robert Karlsson metaller som stål, brons och koppar. Hans ambition är att ge sina verk liv – det handlar om struktur och textur – om de slumpartade mönster som uppstår när metallen bearbetas. Robert Karlsson är en hantverkare och konstnär som nästan uteslutande arbetar med metall. Rötterna finns i traditionellt metallhantverk och en gedigen utbildning vid HDK Steneby.

EXPRESS YOURSELF - Streetcorner

23.3-26.5 2019
Ett konstnärskollektiv från Malmö. Färg och form i stor skala. Den urbana konsten i högform. Alla har vi väl en drift att uttrycka oss på olika vis? Utmana din kreativitet!

ÄDLA FORMER - corpus och smycken
Karlheinz Sauer, Maria Börjesson och Christine Ramel

6.5-1.9 2019
Ädelsmeden Karlheinz Sauer och hans forna elever visar smycken och corpus. Karlheinz är mån om att hantverket skall få leva vidare. Han bjöd in de båda guldsmederna Christine Ramel och Maria Börjesson att låna hans verkstad och verktyg för att ta del av hans långa erfarenhet och hantverksskicklighet. Christine och Maria fann en ny värld - en värld betydligt större än guldsmidets miniatyrvärld. Det var jobbigt att tänka större. Armarna värkte, händerna brann och öronen bultade. Men vad gör det när man har roligt?

LISA D MANNER - DETOUR Måleri

7.9-10.11 2019
Lisa D Manners målningar har ett inneboende myller, ett uppbrutet narrativ, de är som exakta enheter av något möjligen ej existerande. Tillstånd präglade av temperatur och väder kännetecknar de senaste bilderna. Varmt eftermiddagsljus och snö möter regn, det slående kalla regnet ger en ofokuserad transparens. Lisa D Manner är född i Lund 1979 har en Master of Fine Arts vid Academy of Fine Arts in Umeå 2002-2007

NELL - the Cabaré

Uruppförande 13 november, 14 november och 15 november kl 19  (2019)
En märklig, dramatisk och stormig livshistoria om konst, krig och passion som tar sin början 1887. Nell Waldens liv och äventyr blir en musikalisk resa. Östra Grevies Folkhögskola blivande musikalstjärnor gestaltar och tar ton. Nell, Herwarth Walden och Else Lasker-Schüler och en skata(!) är bara några av alla otroliga alla karaktärer ni får möta. Föreställning (65 minuter) med Östra Grevie Folkhögskolas musikteaterelever. Biljetter 120 kr Förköp på Trelleborgs Museum. Boka 0410-73 30 45

STURMAFTON PÅ AXEL EBBES KONSTHALL

20 november kl 19 En färg- och tonsprakande musikafton i expressionistisk anda – en oförglömlig upplevelse med Sven Kristersson – professor i sång, kompositör och forskare och Jan Mark – dramaturg, dramatiker och översättare! På musikmenyn; Musik från förra sekelskiftet, Berlin 1910-tal, Herwarth Walden, Else Lasker-Schüler, Blumner och Angolaina och mycket mer... Pris: 100 kr Förköp på Trelleborgs Museum. Boka biljett på 0410-733053

GUDAR OCH MONSTER - Richard Szedelyi

23.11-26.1 2020 Efter 10 år som maskmakare, visar Richard Szedelyi skulptur, foto och video inspirerade av olika kulturers gudavärldar. Besökaren möter fyra gudar; genus, identitet, konsumtion och natur. Strävan efter det gudomliga och mötet med verkligheten där inget är felfritt eller perfekt. Guden och monstret finns inom oss alla. Utställningen är ett resultat av museets ungdomsinsats med projektet Magora tillsammans med konstnären Richard Szedelyi.

Tio år på torget

18 januari Nu är det tio år sedan Trelleborgs Museum flyttade till Stortorget! Kom och fika med oss och berätta vad du vill se på museet. Fri entré denna dag.

Palmemordet del 2 - föredrag med Peter Ross-Lindholm

13 februari kl 18-20 Kommissionsrapporter, mystiska och walkie talkies. Peter Ross-Lindholm berättar mer!

BAGAGE - Martin "Mander" Ander

7.11-8.3 2020 Martin "Mander" Ander, illustratör och grafisk formgivare med rötter i Stockholms graffitti- och skateboardvärld. Illustrationerna är alltid träffsäkra och mästerligt återgivna.

Opplöt, röekjol & stubb - specialvisning

29.2 och 28.3 kl 11-12 Specialvisning på Kulturmagasinet i år! Kom, se och lär dig mer om allmogens folkdräkt.

PÅ TAPETEN - Debora Svensson

1.2-22.3 Debora Svensson använder grafiken svärta till träffsäkra betraktelser. Hon visar skulptur, film och en serie tapeter som vid första anblicken visar dekorativt sammanflätade mönster, men som vid närmre iakttagelse starkt berör.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!