Stadsrundvandringar

Följ med på upptäcktsfärd i den medeltida staden Trelleborg. Från årskurs 4 till gymnasiet. Lärarfortbildningar om de medeltida städerna Trelleborg, Skanör och Falsterbo går att beställa.

Falsterbohus 1908

Fotograf: Trelleborgs museum

En stad blir till

Följ med på en tur i den medeltida staden Trelleborg. Vi försöker göra det osynliga synligt genom att fysiskt befinna oss på platser som kan berätta något om det förflutna.
Trelleborg blir både ett generellt exempel på en medeltida stads framväxt och en unik plats med sin egen historia. Tyngdpunkten ligger på 1300-tal men vi kopplar också ihop dåtid med nutid och vikingatid med medeltid. Vi använder oss av kopior av fynd, enkel rekvisita, äldre kartor, gatunamn och stadsplanen.
Syftet är att få eleverna att själv upptäcka de historiska spåren och ge dem verktyg för att kunna tolka vad de ser. Samlingsplats är medeltidshuset på Trelleborgen. Vi rör oss sedan runt den gamla stadskärnan och avslutar åter på borgen.

Målgrupp: Årskurs 4 – gymnasiet
Pris: 720 kr
Tid: 90 minuter
Plats: Start och avslut Medeltidshuset på Trelleborgen.

Dramatiserade stadsrundvandringar

En mjölkhare har tjuvmjölkat korna och en kvinna misstänker sin granne för häxeri. Stockamännen har samlats på torget för att se till att lag skipas. Ska den misstänkte frias eller dömas till något lämpligt straff?
Stadsrundvandringen tar er runt till de äldre delarna av Trelleborg. Rundturen börjar och slutar i medeltidshuset på Trelleborgen. Vi besöker klostret, gamla torg och kyrkan samt platser förknippade med gamla sägner eller intressanta arkeologiska fynd. Vem vi möter på vägen kan man aldrig så noga veta. Kanske irrar fortfarande någon gråbrödersmunk runt i den gamla klosterruinen, eller så råkar vi se någon av de sopande mamsellerna som har makt att skona eller inte skona husen från stadsbränder. Och så gäller det så klart att hålla sig undan för basterännesoen som annars enkelt klyver en människa i två delar med sin vassa borst.

Målgrupp: Årskurs 4 – 6
Pris: 2100 kr , 2 pedagoger
Tid: ca 2 timmar
Plats: Start och avslut Medeltidshuset på Trelleborgen.

Stadslifv in real life

Kopplat till utställningen Stadslifv finns det pedagogiska materialet Stadslifv in real life- en stadsrundvandring på sta´n. Handledningen kan användas av äldre elever självständigt och av yngre elever tillsammans med sin lärare. Syftet är att koppla ihop innehållet i utställningen Stadslifv med den verkliga staden.

Genom att följa anvisningarna, leta efter spår i stadsmiljön och utgå från gatunamn och kvartersnamn, sätter eleverna in kända och ibland okända platser i Trelleborg i sitt historiska sammanhang. Förutom handledningen som ni kan trycka ut här bredvid så behöver varje grupp en karta över Trelleborgs centrala delar, en penna och en kamera.

Lärarvisningar om de medeltida städerna Trelleborg, Skanör och Falsterbo

Är du som lärare intresserad av att lära dig mer om de medeltida städerna Skanör, Falsterbo och Trelleborg i Skånes sydvästra hörn, dåvarande Östdanmark? Vill du få tips och inspiration på hur du kan lägga upp egna stadsrundvandringar där intentionen är att eleverna deltar aktivt. Välkommen på promenad med oss.
Städernas äldsta historia står i fokus men vi försöker också koppla ihop dåtid med nutid och se hur saker och ting hänger samman i ett längre tidsperspektiv. Vi använder oss av kopior av fynd, äldre kartor och fotografier, gatunamn och stadsplaner. Syftet är att få eleverna att själv upptäcka de historiska spåren genom att ge dem verktyg för att kunna tolka vad de ser.

Vandringen utgår från följande platser

Skanör-Rådhustorget
Falsterbo-kyrkan
Trelleborg-medeltidshuset på Trelleborgen
Ta kontakt med museet för information om tider och kostnader.
Minst 7 lärare per grupp.

Kultur- och fritidsförvaltningen