Pedagogisk verksamhet
Här kan du läsa om alla pedagogiska program, vad som är på gång just nu, tips på nya pedagogiska hjälpmedel, handledningar, och intressanta projekt.


-
NELL I STORMEN - En utställning, många möjligheter
2 juni 2018 – oktober 2019
Vi erbjuder dialogbaserade visningar av utställningen ”NELL I STORMEN” som med fördel kombineras med programmet ”När kriget kom” och /eller olika praktiska verkstäder. Läs mer om utställningens innehåll och se förslag på pedagogiska program här. -
Trelleborgs Museers pedagogiska utbudskatalog 2018-2020
Ny katalog med Trelleborgs Museers pedagogiska verksamhet! Här hittar du alla Trelleborgs Museers pedagogiska program. I Trelleborgs Museer ingår Trelleborgs Museum, Kulturmagasinet, Trelleborgen, Axel Ebbes Konsthall, och Borgquistska hattmuseet.
-
NEW PATTERN: så här jobbade vi
Under våren 2017 har museet, tillsammans med elever från Söderslättsgymnasiet, dykt ner i färg, form och olika konstnärliga uttryck. Resultatet kan ni ta del av i utställningen NEW PATTERN (8 sep – 19 nov), där vi vill inspirera till eget kreativt arbete med temat ”mönster”.
-
Trelleborgs Museers kulturgaranti läsåret 18/19
Nytt läsår - ny kulturgaranti på Trelleborgs Museer. Kulturgarantin omfattar alla elever oavsett skolform i Trelleborgs kommun.
-
Att vilja göra skillnad och Stadslifv in real life
Vi använder oss av utställningen Stadslifv och lägger fokus på demokratiseringsprocesser och jämlikhetsfrågor. Med hjälp av enkla dramatiseringar låter vi eleverna bli delaktiga i förra sekelskiftets sociala, politiska och ekonomiska verklighet.
-
Skapande skola
Trelleborgs Museer har god erfarenhet av att i samarbete med skolorna arbeta fram välfungerande projekt, från planering till genomförande. Vi låter eleverna inspireras av utställningar och kulturmiljöer.
-
Stadsrundvandringar
Följ med på upptäcktsfärd i den medeltida staden Trelleborg. Från årskurs 4 till gymnasiet. Lärarfortbildningar om de medeltida städerna Trelleborg, Skanör och Falsterbo går att beställa.
-
För 100 år sedan
Välkomna till vår handelsbod och skolsal, två autentiska miljöer som finns uppbyggda på Kulturmagasinet. Här kan eleverna känna på hur det var att gå i skolan för hundra år sedan. Hur satt man i klassrummet och hur tilltalade man läraren? Hur tog man reda på saker innan datorerna fanns och vad skrev man på och med vad?
-
ÖGA mot ÖGA
Vill du lära känna dem som bodde här långt före oss? I utställningen försöker vi komma dem så nära som möjligt, med hjälp av vetenskapliga rekonstruktioner och konstnärliga gestaltningar. Samtidigt lägger vi stor vikt vid att eleverna också kommer nära källorna och att de får möjlighet att fundera på hur dessa källor används och tolkas.
-
När kriget kom till Trelleborg
Sverige stod utanför 2:a världskriget, eller gjorde vi verkligen det? Och hur påverkades folket i Trelleborg av kriget?
Genom kortfilmer, samtida berättelser och unika föremål från Trelleborg får vi en bild av hur livet tedde sig i skuggan av kriget åren 1939-45. -
Stadslivf
Välkomna till Stadslifv och till Trelleborg runt förra sekelskiftet! Utställningen tar avstamp i den medeltida staden men fokuserar framför allt på den nya staden som växer fram efter det att Trelleborg återfår stadsrättigheterna år 1867.
-
Grafikverkstad
Det egna skapandet kan bli ett roligt och lärorikt inslag i något av skolans pågående undervisningsteman. Arkitektur, industrialismen, yttrandefrihet och jämställdhet, självporträtt, gamla hus och miljöer i Trelleborg, tuppar och hönor är några av de teman som skolor tidigare har knutit till elevers eget skapande i grafikverkstan.
-
Jakten på prinsessans ärta
Visste ni att prinsessan på ärtens världsberömda ärta så småningom hamnade på Trelleborgs museum? Här finns den till allmänt beskådande. Jakten på prinsessans ärta är ett spännande sätt att utforska museet för de yngsta besökarna.
-
Axel Ebbes Konsthall
Har du sett Sjöormen på torget eller Lättare än luft på badhuset i Trelleborg? Vill du lära känna skulptören, grafikern och diktaren Axel Ebbe och inspireras i hans alldeles egna konsthall. Konstverken är skapade för nästan 100 år sedan och bär på berättelser om sagor, myter och tankar om ideal.
-
Jämställt så in i döden, eller...
Följ med oss till Norra Kyrkogården. En kyrkogård är som ett samhälle i miniatyr där varje grav har fryst tiden i ett visst ögonblick. Det går att utläsa yrkesidentitet, könsskillnader, livslängd, ekonomisk status och går att göra jämförelser över tid.
-
Uppsökarna - kulturpedagoger till er tjänst!
Uppsökarna är ett gäng kulturpedagoger som ordnar lärarfortbildningar. Vi arbetar med det som finns nära omkring dig, den omgivning som du och dina elever vistas i varje dag. Där finns det förflutna kvar.
-
Arkeologi på schemat
Er lokala kulturmiljön - ett läromedel väl vårt att titta närmare på! Inför besöket lägger vi tillsammans upp programmet. Vi tar utgångspunkt i elevernas närmiljö och tillsammans skapar vi förståelse för de historiska spår vi ser i omgivningen.
Dela den här sidan
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: Kontrollerad: