Pedagogisk verksamhet

Här kan du läsa om alla pedagogiska program, vad som är på gång just nu, tips på nya pedagogiska hjälpmedel, handledningar, och intressanta projekt.

Museiklubben tittar på utställningen ÖGA mot ÖGA.
Foto: Malena Nilsson-Wigström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Museiklubben tittar på utställningen ÖGA mot ÖGA.
 • White Diaries – papperskonst

  Holding on to myself, pappersklipp av Peter Callesen.

  Utställningen White Diaries av Peter Callesen (25 november-25 februari) är en stor källa av inspiration och kreativitet. För detta har vi planerat workshops som elever i alla årskurser och program kan prova på. De får testa olika tekniker i papperskonst och får arbeta både i grupp och enskilt. Utställningen lämpar sig också mycket bra att använda i svenskundervisningen eller i kombinationen bild och berättande.

 • NEW PATTERN: så här jobbade vi

  Workshopblad till utställningen New Pattern.

  Under våren 2017 har museet, tillsammans med elever från Söderslättsgymnasiet, dykt ner i färg, form och olika konstnärliga uttryck. Resultatet kan ni ta del av i utställningen NEW PATTERN (8 sep – 19 nov), där vi vill inspirera till eget kreativt arbete med temat ”mönster”.

 • Trelleborgs Museers kulturgaranti läsåret 17/18

  Nytt för i år, Axel Ebbes konsthall i kulturgarantin för årskurs 2.

  Nytt läsår - ny kulturgaranti på Trelleborgs Museer. Kulturgarantin omfattar alla elever oavsett skolform i Trelleborgs kommun.

 • Trelleborgs Museers pedagogiska utbudskatalog 2015-2017

  Trelleborgs Museers pedagogiska program, som finns som trycksak och som PDF-fil.

  Trelleborgs Museers pedagogiska basprogram finns samlade i en utbudskatalog. Den kan laddas ner här och får naturligtvis gärna spridas till andra som kan vara intresserade. Önskar du en tryckt katalog så skickar vi dig gärna det så länge lagret räcker.

 • Att vilja göra skillnad och Stadslifv in real life

  Utställningen Stadslifv

  Vi använder oss av utställningen Stadslifv och lägger fokus på demokratiseringsprocesser och jämlikhetsfrågor. Med hjälp av enkla dramatiseringar låter vi eleverna bli delaktiga i förra sekelskiftets sociala, politiska och ekonomiska verklighet.

 • Skapande skola

  Elever gör en dramatiserad film om medeltiden.

  Trelleborgs Museer har god erfarenhet av att i samarbete med skolorna arbeta fram välfungerande projekt, från planering till genomförande. Vi låter eleverna inspireras av utställningar och kulturmiljöer.

 • För 100 år sedan

  Lanthandeln på Kulturmagasinet.

  Välkomna till vår handelsbod och skolsal, två autentiska miljöer som finns uppbyggda på Kulturmagasinet. Här kan eleverna känna på hur det var att gå i skolan för hundra år sedan. Hur satt man i klassrummet och hur tilltalade man läraren? Hur tog man reda på saker innan datorerna fanns och vad skrev man på och med vad?

 • ÖGA mot ÖGA

  Tre individer i utställningen Öga mot Öga. Skulpturen till vänster är gjord av Gert Germerad. Kvinnan är gestaltad av Callum Reid vid Dundee universitet och vikingen till höger är gjord av Oscar Nilsson.

  Vill du lära känna dem som bodde här långt före oss? I utställningen försöker vi komma dem så nära som möjligt, med hjälp av vetenskapliga rekonstruktioner och konstnärliga gestaltningar. Samtidigt lägger vi stor vikt vid att eleverna också kommer nära källorna och att de får möjlighet att fundera på hur dessa källor används och tolkas.

 • När kriget kom till Trelleborg

  Röda korset, övning år 1949.

  Sverige stod utanför 2:a världskriget, eller gjorde vi verkligen det? Och hur påverkades folket i Trelleborg av kriget?
  Genom kortfilmer, samtida berättelser och unika föremål från Trelleborg får vi en bild av hur livet tedde sig i skuggan av kriget åren 1939-45.

 • Jakten på prinsessans ärta

  Prinsessans ärta finns på museet.

  Visste ni att prinsessan på ärtens världsberömda ärta så småningom hamnade på Trelleborgs museum? Här finns den till allmänt beskådande. Jakten på prinsessans ärta är ett spännande sätt att utforska museet för de yngsta besökarna.

 • Jämställt så in i döden, eller...

  Östra kyrkogården

  Följ med oss till Norra Kyrkogården. En kyrkogård är som ett samhälle i miniatyr där varje grav har fryst tiden i ett visst ögonblick. Det går att utläsa yrkesidentitet, könsskillnader, livslängd, ekonomisk status och går att göra jämförelser över tid.

 • Grafikverkstad

  Grafikverkstad med Lennart Thöfner

  Det egna skapandet kan bli ett roligt och lärorikt inslag i något av skolans pågående undervisningsteman. Arkitektur, industrialismen, yttrandefrihet och jämställdhet, självporträtt, gamla hus och miljöer i Trelleborg, tuppar och hönor är några av de teman som skolor tidigare har knutit till elevers eget skapande i grafikverkstan.

 • Stadslivf

  Utställningen Stadslifv

  Välkomna till Stadslifv och till Trelleborg runt förra sekelskiftet! Utställningen tar avstamp i den medeltida staden men fokuserar framför allt på den nya staden som växer fram efter det att Trelleborg återfår stadsrättigheterna år 1867.

 • Stadsrundvandringar

  Stadsrundvandring i Trelleborg

  Följ med på upptäcktsfärd i den medeltida staden Trelleborg. Från årskurs 4 till gymnasiet. Lärarfortbildningar om de medeltida städerna Trelleborg, Skanör och Falsterbo går att beställa.

 • Arkeologi på schemat

  Utgrävning med årskurs 2 i Skegrie.

  Er lokala kulturmiljön - ett läromedel väl vårt att titta närmare på! Inför besöket lägger vi tillsammans upp programmet. Vi tar utgångspunkt i elevernas närmiljö och tillsammans skapar vi förståelse för de historiska spår vi ser i omgivningen.

 • Uppsökarna - kulturpedagoger till er tjänst!

  Lärarfortbildning i Hovdala

  Uppsökarna är ett gäng kulturpedagoger som ordnar lärarfortbildningar. Vi arbetar med det som finns nära omkring dig, den omgivning som du och dina elever vistas i varje dag. Där finns det förflutna kvar.

 • Axel Ebbes konsthall

  Skulpturer på Axel Ebbes konsthall

  Har du sett Sjöormen på torget eller Lättare än luft på badhuset i Trelleborg? Vill du lära känna skulptören, grafikern och diktaren Axel Ebbe och inspireras i hans alldeles egna konsthall. Konstverken är skapade för nästan 100 år sedan och bär på berättelser om sagor, myter och tankar om ideal.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?