För skolor

Det finns massor att göra och att lära sig när man kommer på besök till Trelleborgen med sin skolklass.

Barn på besök på Trelleborgen.
Foto: Frans Ekelin Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Barn på besök på Trelleborgen.

Information

Vi på Trelleborgen har olika programförslag till dig och din klass. Vi kan också göra specialprogram efter önskemål. Kanske vill ni fördjupa er i något hantverk, träffas i mindre grupper, flera gånger eller önskar ni en lärarfortbildning? Vi kan även komma ut till er och hälsa på i skolan.

Några arrangemang hamnar inom ramen för Kulturgarantin i Trelleborg där alla skolbarn tillgång till kulturupplevelser.

Kontakta oss för mer information eller för att göra en bokningsförfrågan.

Äventyret på Trelleborgen

Välkomna till en spännande upplevelse på Trelleborgen! Arkeologernas kunskap om vikingatiden blandas lekfullt med fantasi. Efter en kort introduktion utspelas ett äventyr som eleverna själva är med och skapar ute på borgområdet. Eleverna får låna vikingahättor och vi föreställer oss ett scenario i vikingatid där eleverna i mindre grupper utför ett uppdrag på Trelleborgen. När uppdraget är slut återvänder vi till 2000-talet och där väntar en belöning.

Tid: 90 minuter
Målgrupp: årskurs 4 - 6
Pris: 1050 kronor + 20 kronor per elev (materialkostnad)
Gruppstorlek: Helklass

Äventyret på Trelleborgen kan kombineras med Vikingatida vardagsliv program 1 eller 2. Det går också att boka in ett uppföljningsbesök när vi kommer till er på skolan.

Vad hände sen? Uppföljning på skolan

Trelleborgens museipedagog kommer gärna till er i klassrummet och pratar om era upplevelser en tid efter besöket. Hur slutade äventyret? Hur skapar vi historia? Vad är sanning och vad är fantasi?

Tid: 45 minuter
Målgrupp: årskurs 4 - 6
Pris: 350 kronor + reseersättning
Gruppstorlek: Helklass
Plats: skolan

En rundvandring på Trelleborgen

En visning av Trelleborgen, vikingamuseet och omgivningarna med utgångspunkt i vikingatiden. Varför finns det en borg i Trelleborg? Hur såg här ut för tusen år sedan? Visningen skräddarsys efter era önskemål och anpassas utifrån era behov och elevernas åldrar. Fokus kan läggas på ett tema som vi kommer överens om i förväg t.ex. sagor och sägner, vardagsliv, resorna, vikingen, hantverk och arkeologi.

Tid: 45 minuter
Målgrupp: årskurs 1 - gymnasiet
Gruppstorlek: helklass
Pris: 350 kronor

Vikingatida vardagsliv

Välkomna till Trelleborgen för att bekanta er med vikingatiden. Varför fanns det en borg i Trelleborg? Hur såg här ut på vikingatiden? Vi pratar om vikingaborgen, fynden och hur det var att leva då. Vi hälsar på i vår vikingagård där eleverna även får prova på att arbeta praktiskt och testa tidstypiska tekniker som att göra upp eld med eldstål. Liksom på vikingatiden kan sysslorna variera beroende på årstid och väderlek. I program 2 är vi två pedagoger och eleverna hinner prova på ytterligare en aktivitet. Vi är både ute och inne.

Program 1: Eleverna får prova elduppgörning med eldstål. (en pedagog)
Program 2: Eleverna får prova elduppgörning med eldstål men också fördjupa sig i ytterligare en praktisk uppgift som är på gång på borgen. (två pedagoger)

Tid: 2 timmar, inklusive tid för fika med medhavd frukt
Målgrupp: från årskurs 3
Gruppstorlek: helklass
Program 1: Pris 700 kronor
Program 2: Pris 1400 kr + 20 kronor per elev
Plats/bokning: Trelleborgen

Program 2 ingår i Trelleborgs kommuns kulturgaranti för årskurs 4.

Vikingasagor

Mäktiga och ibland luriga, gudar och gudinnor, varelser från det dunkla och knasiga ting . Följ med sagoberättaren till sin favoritplats på Trelleborgen. Lyssna på märkliga berättelser om händelser hämtade ur i vikingarnas sagovärld och sägner från trakten.

Tid: 30 minuter
Målgrupp: från 5 år
Gruppstorlek: cirka 20 barn/grupp
Pris: 350 kronor

En viking på besök

Önskar ni en viking på besök i skolan? Då packar vi våra korgar och reser till er. Vi tittar på kopior av fynd från vikingatiden, undersöker hur de fungerar och pratar om livet på vikingatiden. Ni kan också välja temat mytologi – om sagorna, gudarna och vikingarnas föreställningsvärld.

Tid: 45 minuter
Målgrupp: förskoleklass - åk 5
Gruppstorlek: helklass
Pris: 350 kronor + ersättning för resa
Plats: skolan

Äggrullning och påskkul på Trelleborgen

Välkomna våren tillsammans med oss på Trelleborgen! Vi startar med en kort visning av borgområdet och pratar om våren på vikingatiden och de sysslor som skulle utföras då. Vi avslutar med en traditionell påsklek, äggrullning nedför borgvallen. Vems ägg rullar längst? Ta med kokta ägg märkta med namn.

Tid: 45 minuter
Målgrupp: från 5 år
Gruppstorlek: helklass
Pris: 350 kronor
Period: veckan innan påsklovet

Juletid

Välkomna till mysig julstämning på Trelleborgen. Hur firades julen förr? Vi träffas i ett av våra rekonstruerade hus och pratar om de vikingatida och medeltida sederna kring juletid. I ljuslågans sken får ni känna dofter och smaker från förr. Klä dig varmt!

Tid: 45 minuter
Målgrupp: från 3 år
Gruppstorlek: ca 20 barn/grupp
Period: vecka 48 - 50
Pris: 350 kronor +20 kronor/barn

Hej Viking!

Tillhör ni dem som är nyfikna på vad vikingarna gör på Trelleborgen? Vi välkomnar de yngre barnen till en träff med vikingen på Trelleborgen. Vi säger hej, pratar om våra vikingakläder och vad vi gör. Barnen får ställa frågor, känna och klämma. Vad vi gör när ni kommer varierar beroende på årstid och vilken vikingasyssla som ska utföras just då. Kanske donar vi i vårt vikingahus, kanske hjälper ni oss att så frön i kålgården eller patrullera borgvallen. Mötet med vikingen kan ses som en introduktion till Trelleborgen och vikingatid och det lilla extra under promenaden eller utflykten.

Tid: 45 minuter
Målgrupp: 4 - 6 år
Gruppstorlek: cirka 12 barn/grupp
Pris: 350 kronor

Skapande skola

Trelleborgs Museer har god erfarenhet av att i samarbete med er på skolorna arbeta fram välfungerande projekt, från planering till genomförande. Det kan vara ett äventyr på Trelleborgen , eller varför inte tova väsen med utgångspunkt i vikingatida ansiktsmasker och sagofigurer. Tekniken för skapandet blir vad som passar temat och våra gemensamma idéer bäst.

Målgrupp: årskurs 0 - 9
Gruppstorlek: När vi jobbar praktiskt och kreativt blir det bäst med halvklasser cirka 12 elever/grupp.
Pris: riktpris är 350 kronor/45 minuter. Därtill tillkommer materialavgifter.

Vem var viking?

Om identitet, bilden av vikingen och historiebruk. Hur visas vikingar upp i film och TV? Stämmer detta överens med vad vi vet om vikingarna? Är ni nyfikna på källkritiska diskussioner varvat med utmanande prova-på aktiviteter? Vi börjar med att prata om filmvärldens vilda vikingakrigare med hjälm och ringbrynja. Sedan får eleverna sätta sig in i vikingatiden genom att testa ett av de hantverk som kopplas till vikingen. Vi pratar om råmaterial, verkstäder, hantverk och handel. Tillsammans föreställer vi oss varianter och tolkningar av vad en viking varit och vad en viking är idag.

Program 1: Gemensam introduktion och diskussion därefter får eleverna testa att tillverka ringbrynja i halvklass. Andra halvan av klassen sysselsätter sig själva på området.
Program 2: Gemensam introduktion och diskussion sen får eleverna testa att tillverka ringbrynja och vi fördjupar oss i ytterligare ett hantverk i halvklass.

Tid: 2 timmar, inklusive kort paus för medhavd frukt eller dryck
Målgrupp: från årskurs 7 - gymnasiet
Gruppstorlek: helklass
Program 1: pris 700 kronor +20 kronor/elev
Program 2: pris: 1400 kronor +20 kronor/elev

Hjälpte informationen på den här sidan dig?