Skaparglädje

Vi vill gärna väcka er skaparglädje. På Vikingamuseet Trelleborgen har vi flera års erfarenhet av annorlunda elevprojekt med temat skapande. Vi skräddarsyr gärna upplägg tillsammans med er, lärare, elever, förskolor, fritids och fritidsgårdar. Välkomna att boka ett skapande projekt på Trelleborgen. Programmen är bokningsbara året runt och kan även vara en del i Skapande Skola.

Skapande verksamhet på Trelleborgen
Foto: Trelleborgen Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Skapande verksamhet på Trelleborgen

På Vikingamuseet Trelleborgen leker vi med tiden. Vi arbetar med historiska slöjdtekniker, rollekar och äventyrspedagogik med viking i fokus för att möta dagens aktuella undervisningsteman i skolan. Vill ni vara med? Här gör vi som vikingarna och följer årstiderna. Vi lär oss av vikingatiden om hållbart leverne och om hur vi kan nyttja naturens resurser. Vi lever efter rådande väderlek och förutsättningar, slöjdar, lagar mat, tränar våra färdigheter i bågskytte och hantverk. Vi experimenterar med tekniker och testar arkeologernas teorier i praktiken. Under sommarhalvåret är vi ute på vår vikingagård och arbetar med vikingahantverk i autentisk miljö eller löser kluriga utmaningar på borgområdet. Under vinterhalvåret flyttar vi in i våra rekonstruerade hus och kurar ihop oss runt eldstaden, slappnar av, och lyssnar till berättelser från förr och från vikingarnas sagovärld. Vi kan också ses inne i Vikingamuseet där vi dukar upp för slöjdprojekt eller skapar vikingapoesi. För de yngre passar programmet Juletid, om seder kring jul med dofter och smaker från förr, som avslutning på höstterminen.

Riktpris är 360 kr/45 min plus eventuella materialkostnader. Vi kan också komma ut till er på skolan. Då tillkommer ersättning för resa. Vi presenterar gärna färdiga programförslag utifrån era önskemål om innehåll. Tillsammans kan vi sätta ihop ett roligt och åldersanpassat projekt t ex inom Skapande Skola och fördjupa oss i ett ämne som intresserar er.

Exempel:
Hantverk. Fördjupa er i någon av vikingatidens hantverkstekniker. Växtfärgning, ullberedning, tovning, smide, myntslagning, skriv med runor, tenngjutning, elduppgörning, vävning, matlagning mm. Vi pratar om råmaterial, verkstäder, handel och livet på vikingatiden och kopplar detta till olika tidsepoker och hur vi lever idag.
Halvklass (ca 12 elever). 2 timmar inkl paus. 720 kr + 20 kr/elev.
Upplägget kan anpassas till grupper med fler elever.
Kombinera gärna projektet med ett besök i Trelleborgs museers Kulturmagasin och titta t ex på äldre dräkter, föremål, olika historiska material och redskap i samlingarna.

Juletid. Välkomna till mysig julstämning på Trelleborgen. Hur firades julen förr? Vi träffas i ett av våra rekonstruerade hus och pratar om vikingatida och medeltida seder kring juletid. I ljuslågans sken får ni känna dofter och smaker från förr. Klä er varmt!
Max 20 barn. 45 min. 360 kr + 20 kr/barn

Vikingapoesi. Med anledning av världspoesidagen 21 mars har vi tagit fram en poesiverkstad i vikingastil. Eleverna får skapa egen Hávamálpoesi utifrån sitt liv och idén om en hållbar framtid. Hávamál kan förstås som en samlig strofer med levnadsregler eller vett och etikett åt folket i diktform. Vi känner dem från 1200-talets Edda och de var antagligen välkända även i vikingatida Trelleborg. Hur skulle de se ut idag? Vi bygger om texterna och skapar egna dikter med vikingarnas Hávamál som utgångspunkt. Ni får även testa fjäderpenna och att skriva med runor. Gärna halvklass. 45 min. 360 kr + 20 kr/elev.

För mer information och bokning vänligen kontakta Trelleborgen
trelleborgen.pedagogik@trelleborg.se
0410 - 733021, telefonen är bemannad under Vikingamuseets öppettider, lämna gärna ett meddelande.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?