Avslutning och framtid för Trelleborgsmiljonen

Fritidsnämnden har satsat en miljon kronor 2015 till tjejidrotten! Vad har gjorts under året och hur ser planerna ut för framtiden?

Trelleborgs Sportskytteklubb fick Trelleborgsmiljonens diplom för sitt jämställdhetsarbete.
Foto: Maria Tigerschiöld Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Trelleborgs Sportskytteklubb fick Trelleborgsmiljonens diplom för sitt jämställdhetsarbete.

Exempel på Trelleborgsmiljonens aktiviteter 2015

• Damkronorna har varit på besök i Trelleborg på Trelleborgsmiljonens kickoff med med föreläsning av Leif Boork och workshop med Trelleborgs föreningar.

• Fagerängsdagen har genomförts med stöd från Trelleborgsmiljonen.

• Föreningar har arbetat tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen och SISU för att ta fram jämställdhetsplaner.

• Fritidsnämnden har tillsammans med Gislöv bjudit samtliga fotbollsföreningar till målvaktsträning med Stephanie Öhrström.

• En satsning på unga tjejledare har genomförts, där en utbildningshelg i Smygehamn lockade 25 tjejer från flera olika föreningar. Dessutom har en uppföljningskväll arrangerats tillsammans med Trelleborgs Judo där tjejerna fick lära sig självförsvar och skadehantering.

• Stöd har getts åt ett flertal arrangemang som föreningarna genomfört på temat jämställdhet. Exempel: Trelleborg Handbollsklubb har åkt på läger, Trelleborg Judo har arrangerat Tjejkväll, Tjejloftet har haft Zumba och prova-på ridning, Pingvin Rugby klubb har fått bidrag till läger, Trelleborgs Ryttarförening kan nu bygga boxar till sina hästar och Athletic Kraftklubb kan satsa på sina duktiga tyngdlyftartjejer.

• I september anordnades tjejveckan där ett trettiotal föreningar öppnade upp sina verksamheter för prova-på-aktiviteter för tjejer. Föreläsningar arrangerades och Badhuset hade extraöppet bara för tjejer, skejtlokalen på Gasverket likaså. På Trelleborgen var det tjejkamp, en tjejmässa anordnades med tema idrott och Trelleborgs första Tjejtramp arrangerades tillsammans med IFK Trelleborg Fotboll.

• Malmö Högskola har genomfört en kartläggning av idrotten i Trelleborg.

• Trelleborgsmiljonens avslutningsdag inleddes med vernissage på Axel Ebbes konsthall och fortsatte i Malmrossalen med föreläsningar och prisutdelning. Trelleborg Judo fick fritidsnämndens jämställdhetspris på 10 000 kronor. Trelleborg Judo och Trelleborgs Sportskytteklubb fick pris för dokumenterade jämställdhetsplaner. Föreläsare: Caroline Larsson, Johan Plate, Amalie Eegholm Hebsgaard och Susanna Hedenborg. Uppvisning: Trelleborg Gymnastics and Dance. Paneldebatt med Caroline Jönsson.

• Kultur- och fritidsförvaltningens filmpedagog Oliver Lazarevski har filmat och dokumenterat arbetet med Trelleborgsmiljonen hela året.

Fortsatt jämställdhetsarbete

Fritidsnämnden kommer att arbeta vidare med jämställdhet tillsammans med föreningar i Trelleborgs kommun. Anställda på förvaltningen utbildas för att ta denna fråga i beaktning i större utsträckning och planer för framtida jämställdhetsarbete ska utvecklas.

Jämställdhetsplaner

Trelleborg Judos jämställdhetsplan. (PDF-dokument, 3,3 MB)

Trelleborg Sportskytteklubbs jämställdhetsplan. (PDF-dokument, 121 kB)

Hjälpte informationen på den här sidan dig?