Värmebölja

Höga temperaturer är påfrestande för kroppen, och därför är det viktigt att dricka mycket. Men glöm för den delen inte saltbalansen i kroppen.

När temperaturen kryper över 27 grader flera dagar i följd och inte ens natten ger någon svalka, blir det påfrestande för kroppen att hantera värmen. Svettas du mycket utan att tillföra tillräckligt med vätska kan du drabbas av vätskeutmattning. Tecken på detta tillstånd är ökad trötthet, irritation, huvudvärk eller yrsel.

Genom att ta en sval dusch eller lägga kalla omslag kan man sänka kroppstemperaturen. Men man kan även lägga en handduk doppad i kallt vatten runt nacken, i armhålor eller ljumskar. Det hjälper även att spola handlederna med kallt vatten eller att ta ett kallt fotbad.

Har man rödflammig hy, snabb puls och kraftigt förhöjd kroppstemperatur, måste man söka vård snabbt. Detta kan vara tecken på värmeslag.

Särskilt utsatta vid värmebölja är äldre personer som inte har någon organiserad daglig tillsyn. Om du har någon äldre anhörig, vän eller granne som lever ensam, kontrollera gärna att personen mår bra i värmen.

Hur kommunen arbetar med klimatanpassning finns att läsa mer om i Klimatanpassningsplan för Trelleborgs kommun.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?