Skyfall och översvämning

Trelleborgs kommun har blivit drabbat av översvämningar som drabbat den enskilde hårt. Det är viktigt att man som fastighetsägare förbereder sig så gott man kan, och vet hur man ska agera.

www.klimattips.se
Foto: http://www.klimattips.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika www.klimattips.se

Kraftig nederbörd kan skapa stora problem, och det finns flera sätt att skydda sin bostad/fastighet från att svämmas över. Hör med övriga i ditt område om det tidigare blivit översvämmat, samt vilka konsekvenser detta fick. Vi kan alltid dra nytta av tidigare erfarenheter.

Titta dig omkring i din omgivning och bli medveten om vad normala vattennivåer är i just ditt område. På detta sätt blir du snabbt medveten om ökade vattenmängder.

Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom. Tillfälliga barriärer kan stoppa en mindre översvämning. Det enklaste är att bygga en sand- eller jordvall och täcka den med plast. Man kan också använda sandsäckar.

Hyr eller köp en pump, men glöm inte att träna dig i hanteringen av denna. När du länspumpar källaren är det viktigt att säkerställa balans mellan trycket på insidan och utsidan av källaren. Om marken utanför huset är mättad med vatten utsätts källargolvet eller väggen för ett tryck om källaren töms på vatten.

Om du är ute och kör bil, undvik att köra ner under broar som blivit vattenfyllda. Kör inte heller genom väldigt stora vattenpölar. Du kan missbedöma vattenmängderna och bilen kan fastna i vattnet och det kan bli svårt att ta sig ut ur bilen.

Om kommunens arbete med klimatanpassning kan du läsa mer om i Klimatanpassningsplan för Trelleborgs kommun.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!