Brott mot äldre

Äldre människor drabbas precis som andra grupper i samhället av olika typer av brott. Det handlar om såväl fysiska, psykiska, sexuella som ekonomiska brott. Gärningspersonen kan vara en främling, en bekant eller till och med en släkting eller familjemedlem.

Vissa brott riktas dessutom särskilt mot just äldre. Det kan exempelvis handla om personer som lurar sig in i äldres bostäder genom att påstå att de kommer från hemtjänsten, är hantverkare eller försäljare medan det egentliga syftet är att stjäla värdesaker i hemmet.

Andra brott som äldre utsätts för är olika typer av bedrägerier. I vissa fall inleds brottet med ett så kallat vilseledande vilket innebär att gärningspersonen med falskt motiv förmår den äldre att avslöja kortuppgifter, lämna ifrån sig kort och kod eller att utsätter den äldre för en stöld. I andra fall kan det handla om bedrägerier i form av så kallat shoulder surfing där gärningspersonen, genom att titta över någon annans axel, memorerar exempelvis pinkoder eller lösenord. Därefter stjäls bankkortet och uttag görs sedan i en uttagsautomat i närheten.

Eftersom äldre personer i regel har svårt att försvara sig eller springa efter gärningspersonen, kan även väskryckningar och andra stölder riktas mot äldre.

Samtidigt bör poängteras att gruppen äldre inte drabbas av brott i större utsträckning än befolkningen i övrigt. Istället kan äldre människor som drabbas av brott beskrivas som särskilt sårbara eftersom de ofta utsätts för brott på grund av att de ses som ett lämpligt offer och då brotten inte sällan får svåra konsekvenser.

Det finns emellertid flera relativt enkla sätt för äldre att själva minska risken för att bli utsatt för inbrott i bostaden eller misshandlad utomhus:

Inomhus

  1. Var uppmärksam mot okända personer som ringer på din dörr. Be dem legitimera sig och kontrollera handlingarna noga. Var uppmärksam så att andra personer inte smiter in i bostaden när du blir distraherad.
  2. Ha alltid ytterdörren (och andra dörrar) låst, även om du är hemma.
  3. Undvik att förvara stora kontantmängder i bostaden.
  4. Har du värdefulla föremål i bostaden, se till att dessa fotograferas och om möjligt stöldskyddsmärks. Förvara helst inga pengar, kontokort, värdesaker etc. synligt i hallen.
  5. Var försiktig med att lämna ut personnummer, kontonummer etc. till någon som påstår sig ringa från en bank eller som utger sig för att vara en släkting eller avlägsen bekant som vill låna pengar.

Utomhus

  1. Var uppmärksam på okända personer som tar kontakt med dig, vill hjälpa dig eller ber dig om hjälp.
  2. Lämna aldrig din handväska, plånbok, kontokort, mobiltelefon etc. utan uppsikt.
  3. Se upp för fickstölder – förvara plånbok, kontokort, mobiltelefon etc. i innerfickan på din jacka, kavaj etc.
  4. Undvik att bära med dig stora kontantmängder.
  5. Tänk på att alltid skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Var uppmärksam på personer som står bakom dig i bankomatkön. Ta aldrig ut pengar i bankomater som ser ut att vara skadade eller manipulerade.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?