Innehåll A-Ö

Visa innehåll på bokstaven A , B , C , D , E , F , G , H , I , J , K , L , M , N , O , P , Q , R , S , T , U , V , W , X , Y , Z , Å , Ä , Ö

m

Här hittar du innehållet på webbplatsen i en alfabetisk förteckning.

Magdalena - Trelleborgs äldsta kända häxa

År 1543 omnämns för första gången en häxa i Trelleborgs historia. Hon hette Magdalena och beskylldes för att tillsammans med andra ha hjälpt till att förgöra Kung Christian III:s flotta så att denna inte kunde angripa Holland.

Maglarps gamla kyrka

Maglarps gamla kyrka hör till en av Nordens äldsta stenkyrkor från 1100-talets senare del då teglet introducerades som byggnadsmaterial i Norden.

Maglarps nya kyrka

Den nya kyrkan, som var belägen på markerna västerut ner mot Skåre fiskeläge, är byggd 1907-1908 efter ritningar av arkitekt Boklund från Malmö.

Maglarps sandtag

Maglarps sandtag har varit föremål för täktverksamhet under lång tid, åtminstone sedan 1920-talet. Mikroklimatet, sanden, örterna, salixen och solinstrålningen på omgivande vallar, speciellt de riktade åt söder, skapar specifika och mycket goda förutsättningar för att till exempel solitära bin, andra steklar och skalbaggar ska trivas i området.

Maglarps Skyttecentrum

Maglarps Skyttecentrum byggdes 1978 och består av sex skjutbanor; älgbanan, k-pistbanan, långa banan, korthåll, pistol och bågskytte.

Maj

Förr i tiden kunde posten och kollektivtrafiken vara hopslagna samhällstjänster genom postdiligenser. En diligens var en hästdragen vagn som kunde ha passagerare och post ombord.

Maj 2019

I början av 1900-talet skrevs en brandordning och sotaretaxa för Trelleborgs stad i ett häfte som sorterades in i Drätselkammarens arkiv. I brandordningen angavs regler för brandskydd i staden och hur brandkåren skulle organiseras. Eldsläckning och andra liknande arbeten skulle utföras av brandkåren som var på militäriskt vis ordnad under brandchefens befäl. Brandkåren bestod bland annat av en telegrafvakt och nattreserven som tjänstgjorde från klockan 19 på kvällen till klockan 5 på morgonen.

Mandatfördelning, Kommunfullmäktige

Antal mandat i Trelleborgs kommuns kommunfullmäktige under perioden 1988 fram till det senaste valet.

Mannen som fick rida med jätten

På den tiden när herremännen lurade av bönderna all jord, bar det sig så att en bonde i Gislöv beslöt sig för att protestera mot oskicket.

Margaretaparken

Margaretaparken har legat invid den gamla järnvägen mot Lund men är idag en gräns ut mot Glasbruksgatan.

Gå till sida: 1 (denna sida) , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , Nästa