Goda relationer gynnar hela Västra verksamhetsområdet

2014 gick flytten från centrum. Efter fem år på Västra verksamhetsområdet och mer än 500 begravningar är Larssons begravningsbyrå & juridik väletablerade i området.

Nu tar byrån täten i dialogen med Trelleborgs kommun. Tillsammans med en handfull andra företag på verksamhetsområdet bildar Larssons en grupp för att lösa gemensamma utmaningar.

- Vi alla vill förstås att det ska fungera här ute, och då är det positivt med den här typen av dialogmöten, säger ägaren Leif Ekvall.

Ägaren Leif Ekvall med sonen och begravningsrådgivaren Tobias Ekvall i det så kallade livsrummet, en ceremonilokal med plats för händelser i livets alla skeden. Här är lokalen uppdukad för en minnesstund för ett femtiotal gäster.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Ägaren Leif Ekvall med sonen och begravningsrådgivaren Tobias Ekvall i det så kallade livsrummet, en ceremonilokal med plats för händelser i livets alla skeden. Här är lokalen uppdukad för en minnesstund för ett femtiotal gäster.

Rymliga lokaler med plats att utvecklas var målet när Larssons begravningsbyrå & juridik för fem år sedan blev ett av den växande skaran företag på Västra verksamhetsområdet i Trelleborg. En flytt som på många sätt blivit en fullträff.

Byrån flyttade in i en nybyggd lokal på Hedvägens norra sida, och har parallellt med att bredda verksamheten också blivit allt mera engagerade i utvecklingen av Västra verksamhetsområdet.

Förra veckan stod begravningsbyrån för värdskapet när Trelleborgs kommun bjöd till ett andra dialogmöte med företagen i området. 23 företag kom för att diskutera både bekymmer och framtid med representanter för kommunen. Ett möte som Leif Ekvall uppskattade.

- Det är bra med den här typen av möten, säger han. Vi pratade mycket om felparkerade lastbilar och nedskräpningen det har för med sig. Alla som är verksamma här på Västra vill förstås ha det rent och snyggt omkring sig. Sen kanske en och annan på mötet blev lite högljudd, men vi vill bara att det ska bli bra och att området ska fungera. Kommunen har ju lovat att snygga upp här tidigare.

Bättre skyltning på området, belysning, planteringar och anläggande av trottoarer för att komma åt problemet med uppställda fordon och nedskräpning är andra punkter som lyftes under mötet.

Anmärkningar i kanten kanske, och Leif Ekvall är tydlig med att Larssons begravningsbyrå trivs i Västra verksamhetsområdet och har en god relation till kommunen.

- Vi fick god hjälp av flera personer i kommunen när vi öppnade här 2014, det måste jag säga. Gällande Västra verksamhetsområdet så känns det ändå som att det mesta går framåt, åt rätt håll. Vi blir fler och fler företag här och jag tror faktiskt att det även gynnar centrumhandeln i Trelleborg. Hade inte Västra funnits är det risk att folk åkt till Malmö istället när de ska göra inköp. Nu hittar de ett utbud inne i centrum och ett här utan att behöva lämna Trelleborg.

Larssons begravningsbyrå & juridik flyttade in i de nybyggda lokalerna på Västra verksamhetsområdet i Trelleborg i september 2014. I förra veckan var byrån värdar för ett andra dialogmöte mellan Trelleborgs kommun och företagen i området.

Larssons begravningsbyrå startade sin verksamhet redan 1921 när snickaren Anders Larsson och hans hustru Ellen Larsson började tillverka kistor. Hansagatan 7 var första adressen för dåvarande A Larssons begravningsbyrå, och rörelsen stannade i centrum ända fram till 2014.

Nuvarande huvudägaren Leif Ekvall – sonen Tobias Ekvall köpte 20 procent av aktierna i fjol – anställdes själv i firman 1973 och köpte begravningsbyrån 2004.

Larssons begravningsbyrå & juridik är sedan lång tid tillbaka en helhetsbyrå med mycket mera än bara tjänster i samband med begravningar och bouppteckningar.

Idag erbjuds nätbaserade tjänster som begravning online, förvaltning av dödsbon, rådgivning inom familjejuridik, gravvårdsförsäljning, hjälp att upprätta testamenten och genomföra arvsskiften, försäkringstjänster, namngivningsceremonier och vigslar. Bland annat. Tio heltidsanställda driver verksamheten dagtid med extrahjälp för jourhållande dygnet runt.

- Vi försöker alltid följa med i tiden och har kompletterat verksamheten med nya tjänster, säger Leif Ekvall. Idag är vi en helhetsbyrå och vi funderar hela tiden på hur vi kan ta nästa steg. Vi har till exempel möjlighet att hålla begravningsceremonier här i våra lokaler på kvällstid eller när det kan passa kunden.

Leif och Tobias visar stolt upp livsrummet, en större ceremoni- och samlingslokal med vackert ljusinsläpp. För dagen uppdukad för en minnesstund för ett hundratal gäster.

- Här är alla välkomna, säger Tobias Ekvall. Vi träffar alla socialgrupper och alla trosuppfattningar. Vi kan ordna allt från borgerliga begravningar till muslimska eller ortodoxa. Eller arrangera vigslar.

Tankar finns om hur företaget ska utvecklas vidare under nästa år, men Leif och Tobias vill inte avslöja för mycket.

- Det är klart att vi tänker framåt, säger Leif Ekvall. Branschen utvecklas. Men juridiken är allt viktigare för oss, inte minst familjejuridiken, och den digitala utvecklingen är intressant. Tobias är duktig på den delen.

Hur ska Västra verksamhetsområdet utvecklas då?

- Vi vill förstås gärna ha ett utbyte med övriga företag på Västra verksamhetsområdet även om vi är verksamma inom skilda branscher. Känner vi varandra kan vi lättare hjälpas åt för att våra verksamheter ska fungera. Goda relationer och mycket kontakt mellan företagen gynnar hela Västra verksamhetsområdet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?