Hemvårdare/Undersköterska

Intervju med en av våra medarbetare som beskriver sitt uppdrag i Trelleborgs kommun.

Namn: Agneta Sivenius
Befattning: Hemvårdare/Undersköterska
Arbetsplats: Korttidsenheten

"Det bästa med mitt jobb är när man ser att det går bra för en vårdtagare - att de kan komma hem"

Hemvårdare, Agneta SiveniusHur ser en arbetsdag ut?
- Vi har nyligen startat upp det här rehabtänket där vi har fått nya tjänster avsatta till det och ska alltså satsa på att rehabilitera och mobilisera vårdtagarna så mycket som möjligt. Sen är det ju olika klientel som vi har här, vi har ju dementa ibland, vi har mycket ortopediska vårdtagare med höftleder, fotleder och axlar och sen har vi de vårdtagarna som man hittar hemma och som inte klarar sig själva och som vi måste utreda om de ska in på ett demensboende eller på ett vanligt boende. Utifrån vilka vårdtagare vi har just nu får man se hur dagen ska bli.

Jobbar man morgon, börjar man med morgonhygienen och sen ska vårdtagaren komma upp och ut till matsalen och äta frukost. Sen behöver man träna med någon och då går man tillbaka och har någon form av aktivitet, det kan vara individuell träning, gångträning, bara uppresning eller träning i sängen efter ett gympapass där eller så har vi sittgympa här ute i matsalen. Allting som vi gör med vårdtagaren blir någon form av träning utifrån deras egen förmåga. Vi försöker även att gå ut så mycket som möjligt med vårdtagarna. Men vi får anpassa varje dag utifrån vad vi har för folk här och hur de mår. Vårt stora mål är att rehabilitera så mycket det går. Vi har både arbetsterapeut och sjukgymnast här nu på ett helt annat sätt än vi hade förr och det är väldigt bra. Sen tror jag att vi som arbetar här har mer medicinskt ansvar än de har på andra boenden med dosetter och liknande och det är ju bra för då får man ständigt uppdatera sig själv.

Vad är det bästa med ditt jobb?
- Det bästa är när man ser att det går bra för en vårdtagare, att de kan komma hem. Det är ju det man strävar efter hela tiden. Målsättningen är ju att de ska komma hem om det finns möjlighet för det. Att vi tränar dem så att de får förutsättningar att klara så mycket som möjligt själva och det kan handla både om att träna upp självkänslan och att träna dem rent fysiskt. Arbetet ger en väldigt mycket, vi hade t ex en man för ett tag sen som var i princip okontaktbar när han kom hit och nu åkte han hem i förra veckan. Det är verkligen jättekul när man ser att det går framåt.

Jag skulle inte vilja arbeta någon annanstans. Arbetet innebär så mycket varierande arbetsuppgifter och man lär känna mycket olika människor, vilket även ställer högre krav på dig själv eftersom det skiftar så mycket och det inte är helt solklart vad du ska göra. Sen har jag en toppenchef och fantastiska kollegor, vi har en god gemenskap här och det är också viktigt.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?