Brandmästare/Insatschef

Intervju med en av våra medarbetare som beskriver sitt uppdrag i Trelleborgs kommun.

Namn: Martin von Gertten
Befattning: Brandmästare/Insatschef
Arbetsplats: Räddningstjänsten

"Jag jobbar med räddningstjänst, man jobbar för att hjälpa andra när de inte klarar sig själva och det är ju det finaste man kan göra"

Brandmästare/Insatschef, Martin von GerttenHur hamnade du i Trelleborgs kommun?
- Jag började här för två år sedan då jag letade efter möjligheter till personlig utveckling på olika sätt och när det då visade sig att den här tjänsten blev ledig föll det sig naturligt. Jag har jobbat med räddningstjänst i snart 30 år och har jobbat med liknande arbetsuppgifter innan. Det är inte så många som har radiokompetens och är brandmansutbildade på den nivån jag är. Jag kände även några som arbetade här och hade en god känsla för Kent som chef. Så det var flera olika faktorer som spelade in när jag sökte mig hit.

Det är stor skillnad på att arbeta här och i Malmö. Där var man superoperativ hela tiden och jag jobbade med inre ledning där och åkte ut som insatschef. Men här i Trelleborg har jag betydligt mer ansvar och flera olika ansvarsområden, jag känner verkligen att mitt arbete behövs. Jag upplever att jag har en stor frihet här och goda förutsättningar för att skapa en bra räddningstjänst och serva tredje man.

Vad gör en Brandmästare/Insatschef för något?
- Insatschef är jag i min operativa roll och då åker jag och leder insatser av lite större karaktär t.ex. när flera styrkor är på plats, om det är en komplex insats eller om det behövs samverkan med polis och andra myndigheter. Här i Trelleborg åker jag på fler insatser än vad jag gjort på andra ställen eftersom vår chef har varit väldigt tydlig med att vi ska lämna en femstjärnig service till Trelleborgsborna.

Sen har jag mina olika system som jag ansvarar för och jag är ansvarig för att skriva insatsrapporter. Efter varje utryckning har vi en dokumentation på mellan 4-10 sidor som man är skyldig enligt lag att göra. Alla beslut som rör andra människor ska dokumenteras, t ex om jag har beslutat att stänga av E6:an, det måste vara beslut som dokumenteras. Likadant när vi påbörjar och avslutar räddningstjänst, begreppet räddningstjänst är det som gör att vi har rättighet att göra mycket mer än någon annan i samhället. Jag kan stoppa dig på gatan så som man gör i USA på film och säga till dig: jag tar dig i tjänsteplikt och jag lånar din bil, då jobbar du under mitt arbetsmiljöansvar och det är ingen annan i samhället som har de här rättigheterna och de måste man vårda väldigt ömt.

Räddningstjänsten har även börjat med det här inre ledningsarbetet så en dag i veckan tillbringar jag i Hyllie och sitter där som inre ledning/larmbefäl för hela Syd-området. Då är man som brandbefäl med och lyssnar av larmsamtalen och kan göra andra bedömningar och prioriteringar och är med och sköter utlarmning av fordon mm. De gånger man kan få den enskilde att göra saker själv tar man helt enkelt över samtalet från SOS.

Hur trivs du med ditt arbete?
- Jag trivs jättebra, det fungerar väldigt bra här, jag har en hel del frihet att göra saker själv och att ha egna idéer, samtidigt som det är korta beslutsvägar här. Det går fort från räddningschefen upp till Kommunstyrelsen och man har duktiga kollegor runt omkring sig som ser till att det händer saker.

Sen är det bästa med arbetet ju att jag jobbar med räddningstjänst, man jobbar för att hjälpa andra när de inte klarar sig själva och det är ju det finaste man kan göra. Det är ett extremt serviceyrke så man måste vara därefter. Jag har ju jobbat som brandman i rätt så många år och har mycket erfarenhet med mig. Man har fått vara med om mycket, men nu slipper jag att själv gå in i det utan kan stå och peka istället.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?