Digitalisering

Trelleborgs kommun har tagit emot fyra stora utmärkelser för sitt arbete med att automatisera delar av sin verksamhet: Innovationspriset, Guldlänken, eDiamond Award och Sveapriset. Här får du veta mer om det prisbelönta arbetet.

Bakgrund

Svensk samhällsservice står inför stora utmaningar. Medborgarna blir både fler och äldre. De grupper som är i behov av vår service ökar volymmässigt i snabbare takt än resurserna som ska tillgodose behoven.

För att möta framtiden har Trelleborg börjat med processautomatisering och använda en handläggarrobot. En programvara arbetar precis som en handläggare gör: loggar in i systemet och utför de klick, inställningar och kontroller som en handläggare annars skulle göra.

Flera processer har automatiserats och fler är på gång. Handläggarroboten jobbar redan nu till exempel i ärenden som rör ekonomiskt bistånd, ansökan om serviceinsatser och trygghetslarm samt vissa former av avgiftshantering.

Prisat arbete

Innovationspriset delades ut för första gången i september 2016 och Trelleborgs kommun stod som vinnare. Priset delas ut av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i samarbete med Vinnova, för att uppmärksamma offentliga aktörer som skapar goda förutsättningar för innovation och gör skillnad.

I maj 2017 gick Guldlänken till Trelleborg. Guldlänken har sedan 1999 årligen lyft fram de främsta exemplen på innovativt förändringsarbete i offentlig verksamhet. I år sattes särskilt fokus på att premiera mod i förändring.

I samband med eFörvaltningsdagarna 11-12 oktober uppmärksammades arbetet igen. Då vann Trelleborg e-förvaltningspriset eDiamond Award. Priset är instiftat av Offentliga Affärer som för sjunde året i rad utsåg den organisation som under året bäst erbjudit medborgare, företag och den egna organisationen nya möjligheter genom att etablera samhällsnyttiga e-tjänster.

Under Kvalitetsmässan i Göteborg i mitten av november var det dags igen. Då utsågs Trelleborg till vinnare av Sveapriset. Sveapriset har delats ut sedan 2007 och går till det projekt eller verksamhet inom vård och omsorg som varit mest framgångsrikt i att förnya och förbättra svensk vård och omsorg med hjälp av IT.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?