Trelleborgsfartyg

Rex, Kungen, Drottningen, Deutschland, Preussen, Skåne, Trelleborg, Nils Holgersson och Peter Pan – allesammans välkända namn i Trelleborg.

Sedan 1897 har Trelleborg haft reguljär trafik med Tyskland, och många av de färjor som plöjt Östersjöns vågor har för alltid skrivit in sig i stadens historia. Hamnen och färjorna har gett trelleborgarna en plats på första parkett under det dramatiska 1900-talet. Båtarna är förbindelselänken till Kontinenten och stora världen, då som nu.

Här presenteras en del av de fartyg som trafikerat Trelleborg sedan 1800-talets slut.

 • Rex - ångaren som fick ett tragiskt slut

  Fartyget Rex

  1897 var ett stort år i den unga staden Trelleborgs historia. Året innan hade postångaren Sten Sture gått sin sista tur mellan Malmö och Stralsund.

 • Tyska Imperator blev franskt skadestånd

  Sverige satsade på en kung, Tyskland på en kejsare. De första postångarna på den nyöppnade leden mellan Trelleborg och Sassnitz fick namn efter sina statsöverhuvud – Rex och Imperator.

 • Hjulångare skötte postgången

  Även om Rex och Imperator är de mest namnkunniga av postångarna på leden Trelleborg-Sassnitz, så seglade en lång rad båtar mellan Trelleborg och Sassnitz under de tolv år trafiken pågick.

 • Victoria - Drottning bland Trelleborgs färjor

  Fartyget drottning Viktoria

  Den sjätte juli 1909 var Trelleborg smyckat till fest. Flaggor smattrade i försommarbrisen, en blomsterprydd hederstribun hade byggts i hamnen, på redden låg svenska och tyska örlogsfartyg.

 • Kungen - kom ett år efter sin drottning

  Fartyget Kungen

  Det skulle komma att dröja nästan ett helt år innan Drottning Victoria fick sällskap av sin gemål på Kungsleden mellan Trelleborg och Sassnitz.

 • Deutschlands historia ändade i Japanska havet

  Från flaggskepp på södra Östersjön till ryskt krigsskadestånd i Stilla havet – ångfärjan Deutschlands liv på de sju haven inrymde åtskilliga doser dramatik.

 • Rekordfärjan Preussen i tjänst i minst 76 år!

  De legendariska färjorna Kungen och Drottningen hann uppleva två världskrig och ett kallt krig under de nära sex decennier fartygen trafikerade leden mellan Trelleborg och Sassnitz.

 • Starke bärgad efter två år på havsbotten

  Tjugotalets fasansfulla isvintrar hade ställt till med rejäla bekymmer för svenska SJ och tyska riksbanorna.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?