1965 - Kul i fem för mer än 50 år sedan…

Simtävlingar, tips för Miss Modern, omröstning om Trelleborgs Tio i Topp skivor och korandet av Trelleborgs spänstigaste och snabbaste pojke och flicka. Det var några av de aktiviteter som ungdomarna i Trelleborg kunde ägna sig åt under februarilovet 1965.

Bad på Trelleborgs Badhus
Foto: Trelleborgs Museum Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Bad på Trelleborgs Badhus

Då som nu samsades kommunen och lokaltidningen om att göra ett programblad till stadens barn och ungdomar. Den gången hade Trelleborgs stad en ungdomsnämnd som höll i trådarna, numera är det kultur- och fritidsnämnden som ansvarar för att hålla samman programmet.

Femton olika aktiviteter bjöds under veckan 15 till 19 februari. Skolmästerskapet i bordtennis var öppet främst för de elever som var födda mellan 1948 och 1954. I anmälan står också att "de tävlande skall vara iförda tävlingsdräkt och gymnastikskor".

Trelleborgs Hemgård, idag Ljunggrenska skolan, anordnade på måndagskvällen "Miss Modern". Det var Salong Parante som "demonstrerar nya moderna frisyrer för tonårsflickor, samt ger råd om hur man sköter hyn m.m.". Alla flickor från 14 år var välkomna denna afton.

I badhuset, där entrén uppgick till 75 öre, anordnades simtävlingar på 25 och 50 meter. De äldsta tävlanden var födda 1949. I Albäcksskogen ordnade Friluftsklubben Kontinent Punktorientering. Starten skedde vid kaffestugan. I Folkets Hus stora sal arrangerade Trelleborgs Sportskytteklubb inomhusskjutning med gevär. Kikare medtages om möjligt, startavgiften var femtio öre.

Träffpunkten på Västra Vallgatan arrangerade omröstning om Trelleborgs Tio i topp skivor. I Idrottshallen korades Trelleborgs spänstigaste och snabbaste pojke och flicka. Höjdhopp och löpning 50 meter stod på programmet. Skoldans arrangerades på onsdagskvällen i Folkets Hus. Spelade gjorde Diamonds och entrén kostade 2.50 kronor.

Den som ville ägna sig åt isdans istället kunde med fördel följa med på bussresan till Malmö Östra isbana. Kostnaden för bussen var en femma, till detta kom inträdet med ytterligare en krona.

Skolturnering i schack, bowlingträning, skolmästerskap i badminton och filmafton för ungdomar stod också på programmet. Filmerna som serverades var av äventyrskaraktär, Chaplin med flera lockar programmet med.

Kul i fem veckan avslutades med fikaträff och musikgissningstävling på Träffpunkten. "Musikgissningen avser populärmusik och varje deltagande klass representeras av ett 3-mannalag" meddelade arrangörerna Ungdomsgården Träffpunkten och Westerssons Musik.

Aktuellt sportlovsprogram "Kul i fem" mer än femtio år senare finns finns på webben: www.trelleborg.se/sportlov