Vattentornet högst i Trelleborg

Vattentorn, utkiksplats, landmärke och symbol – gamla Vattentornet på Stortorget är kanske Trelleborgs mest kända byggnad. 58 meter högt reser sig tornet över Stadsparken och torget, och att utsikten från dess nyrenoverade balkonger är alldeles enastående är ingen överdrift.

Gamla Vattentornet
Foto: Susanne Nilsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Gamla Vattentornet

Starten på förra seklet var en tid av intensivt byggande i Trelleborg. Staden var på väg att närma sig 10 000 invånare och den nya tidens tekniska landvinningar slog fäste också i Trelleborg. Vatten och gas blev om inte var mans egendom så åtminstone tillgänglig för de mer välbeställda i stadens centrala delar.

Bygget av Vattentornet påbörjades 1911. Eftersom Trelleborg saknar höjder och backar så fick det byggas på platta marken. Platsen som de styrande valde var nordöstra delen av det som då kallades Nya Torget, till skillnad från Gamla Torget. Arkitekt var Ivar Tengbom som så småningom blev professor vid Konsthögskolan 1916-1920, generaldirektör och chef för Byggnadsstyrelsen 1924-1936. Ivar Tengbom ritade också bland annat Högalidskyrkan och Konserthuset i Stockholm, och dog 1968, 90 år gammal. Huset byggdes på entreprenad av trelleborgsbyggmästaren N P Roslund, anbudet slutade på 52 800 kronor.

Med sina 58 meter var Vattentornet stadens högsta byggnad. Då ingår själva spiran som sträcker sig tre meter upp från det kopparklädda taket. Spiran pryds av två kulor, den övre 40 centimeter i diameter, den undre 60 centimeter. Mellan dessa båda kulor är det runt en meter.

Vattencisternen rymde 300 kubikmeter vatten och trycktes upp genom ett nio tum tjockt rör. Överkanten på cisternen befann sig 42 meter över gatuplanet och bjälklaget på vilket det vilade på 32 meters höjd.

Intill Vattentornet planerade stadsfullmäktige att bygga en saluhall. Också denna ritades av den unge arkitekten Tengbom från Stockholm. Byggnaden var 47 meter lång, 14 meter bred och sträckte sig västerut från Vattentornet. Förslaget, i form av en gipsmodell, ställdes ut till allmänt beskådande i ett skyltfönster i B G Lundgrens bokhandel. Saluhallen kom emellertid aldrig att byggas.

Under andra världskriget användes Vattentornet som utsiktstorn för spaning efter fientligt flyg. Högst upp i tornet satt landstormsmän och spanade åt söder, ut över havet. I mitten på 1970-talet fick Vattentornet agera fästpunkt när luftakrobatgruppen Oscanitruppen hade show på Stortorget. Från en av balkongerna gav sig de viga kvinnorna och männen ut på en tunn lina, spänd över torget.

Vattentornet togs ur bruk 1971 när stadens nya vattentorn på norr invigdes.

För några år sedan byggdes en paviljong öster om tornet för att kunna utöka den servering som sker i tornets bottenplan. På andra våningen finns en mängd fina väggmålningar bevarade, många av dem med vikingamotiv.

Under senhösten 2004 har balkongerna på Vattentornet renoverats.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!